Matetićevi dani

Matetićevi dani, bijenalna glazb. priredba utemeljena 1980., u povodu proslave 100. obljetnice rođenja I. Matetića Ronjgova. Organizator je Ustanova »Ivan Matetić Ronjgov« (do 1994. Kulturno-prosvjetno društvo »Ivan Matetić Ronjgov«). Trodnevne do petodnevne zborske svečanosti održavale su se u početku u travnju, a poslije u svibnju ili lipnju. Manifestacija obuhvaća koncerte pjevačkih zborova i vokalnih sastava, koji se najčešće održavaju u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja u Rijeci.

Nastupaju većinom sastavi iz Istre i Hrvatskoga primorja, ali i iz čitave Hrvatske te inozemstva. Izvode se skladbe M. Brajše Rašana, I. Matetića Ronjgova, S. Zlatića, J. Kaplana, N. Milottija, D. Prašelja i dr. nastavljača skladanja nadahnutog istarsko-primorskom nar. glazbom. Radi promicanja istarsko-primorskoga melosa do 1996. organiziran je u okviru Matetićevih dana natječaj za najuspjelije zborske skladbe pisane na čakavske stihove i sa značajkama istarsko-primorskoga glazb. idioma (nagrađeni su skladatelji L. Županović, J. Kaplan, D. Bassanese, E. Cossetto i dr.). Od 1998. nove se zborske skladbe naručuju npr. od N. Njirića, T. Uhlika, N. Milottija, B. Starca, D. Prašelja i dr. Nagrađene i nove skladbe praizvode se na završnom koncertu, kada se predstavljaju i njihova notna izdanja (izdavač je organizator manifestacije). Pojedini M. d. sadržavali su i pogovore (znan. skupove u Spomen-domu Ronjgi) o glazbenicima vezanim za istarsko-primorsku regiju (o M. Brajši Rašanu, I. pl. Zajcu, J. Kaplanu, I. Matetiću Ronjgovu, S. Zlatiću, V. Gržiniću).

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

D. Sušanj, Godišnji izvještaji o radu KPD »Ivan Matetić Ronjgov«, u: Ivan Matetić Ronjgov (zbornik), 1, Rijeka 1983; D. Prašelj, I. Jardas, Analiza ostvarenja programa rada KPD-a »Ivan Matetić Ronjgov i mogućnost razvoja 1991–1995. godine; Aktivnost Kulturno-prosvjetnog društva »Ivan Matetić Ronjgov« u godinama od 1991–1992, ibid., 1993, 2; Iz rada Ustanove – Godišnja izvješća 1994–2001, u: Ivan Matetić Ronjgov. Odjeci glazbene prošlosti (zbornik), 6, Viškovo i Ronjgi 2002.

Slučajna natuknica

Istrafešt