Symonds, John

Symonds, John, bitianski učenjak, akademik, profesor (Horningsheath, 23. I. 1730 - Bury St Edmunds, 18. II. 1807). Pravnik po struci, obrazovao se na St John's Collegeu (Cambridge) stekavši diplomu 1752. Iduće je godine izabran za člana Peterhousea u sklopu Sveučilišta u Cambridgeu.

Ubrzo se počeo baviti poviješću te je 1771. preuzeo mjesto Thomasa Graya na katedri moderne povijesti, a već godinu dana kasnije obranio je doktorat. Boravio je u našim krajevima 1784-86. i 1790-91. U knjizi "Annals of agriculture, and other useful arts" Arthura Younga napisao je članak "On the effect of water in the agriculture of Italy" u sklopu kojega je analizirao poljoprivredno stanje u Istri. Po njegovom mišljenju pokrajina daje "melankoličan primjer" zemlje u borbi s nedostatkom vode, a područje je većinom suho, neplodno i negostoljubivo. U gotovo čitavom kraju nedostaju izvori, a stanovnici pojedinih naselja su se snašli izgradnjom cisterni. Međutim, Symonds je u Istri naišao i na pojedina plodna područja, koja nipošto ne zaostaju za talijanskim, ni u vještinama ni u opremi. Održavao je vezu s A. Fortisom koji ga je jednom prilikom nazvao "Cavaliere".

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Ž. Muljačić, Putovanja Alberta Fortisa po Hrvatskoj i Sloveniji (1765–1791), Književni krug, Split 1996; S. Bertoša, A. Giudici, Europski putnici u Istri od XV. do XIX. stoljeća, u: Tabula 11, Sveučilište J. Dobrile u Puli, Pula 2013.

Slučajna natuknica

Žic, Nikola