Infobip, (fotoarhiva Glasa Istre)

Infobip

Infobip, globalna softverska i telekomunikacijska tvrtka sa sjedištem u Vodnjanu.

Pokrenuli su je 2006. u Vodnjanu programeri Silvio Kutić i Izabel Jelenić koji su na tehničkoj platformi počeli raditi nekoliko godina ranije, programirajući u Kutićevoj garaži. U razdoblju neposredno nakon osnivanja društva s ograničenom odgovornošću pod imenom Infobip djeluju u poduzetničkom inkubatoru Istarske razvojne agencije (IDA) u Puli. Uslijed brzog rasta poslovanja i broja zaposlenih šire se u sve više poslovnih prostora u središtu Pule. Početkom 2009. u Infobip, koji tada ima manje od stotinu zaposlenih, prelazi Roberto Kutić s mjesta direktora u Uljanik Strojogradnji. Krajem 2009. u tvrtku dolazi Matija Ražem, a u prvoj polovici 2010. i pulski menadžeri Veselin Vuković i Boris Pogačnik te počinje organizirani rast prodaje i snažno širenje u inozemstvo. U idućih pet godina Infobip će utemeljiti regionalne centre u Maleziji, Bosni i Hecegovini, Južnoj Africi, Južnoj Americi, na Bliskom istoku, u Rusiji, Nigeriji i dr. Usporedo s tim jača tehničku platformu i performanse, ali i korporativne funkcije koje podržavaju brzi rast – korisničku podršku, pravnu službu, marketing, ljudske potencijale, financije i dr.

Već u 2011. na Infobipovu platformu se kao klijent spaja američki WhatsApp, tada mala kompanija koju su pokrenuli bivši zaposlenici Yahoo!-a. Nekoliko godina kasnije klijentom im postaje Facebook, a uskoro i Uber i druge američke, francuske, nordijske, kineske, korejske i ine brzorastuće nativno digitalne kompanije.

U 2011. utemeljuje platformu za mobilna plaćanja Centili, s razvojnim centrom u Beogradu. Od 2012. organizira vlastitu akademiju te uspostavlja suradnju s nizom sveučilišta u regiji. Od osnivanja pa sve do sredine 2020. brzi rast financira isključivo iz vlastite dobiti, reinvestirajući u razvoj produkata i dogradnju tehničke platforme, kojoj se uz kapacitet za dostavu SMS poruka iz aplikacija, u fazama dodaju kapaciteti za uspostavu glasovnih poziva, slanje e-maila, Viber i WhatsApp poruka i dr. Od 2013. značajan poslovni model gradi oko vlastitog rješenja za filtriranje i sigurnost SMS poruka, namijenjenog mobilnim operaterima.

Nakon desetak godina poslovanja na više odvojenih lokacija u Puli (poslovna „roza“ zgrada u Mletačkoj ulici, robna kuća, prostori Zagrebačke banke u Laginjinoj) u srpnju 2017. seli u novi kampus Pangea u Vodnjanu, gdje od tada rade svi istarski zaposlenici Infobipa.

Od 2018. tvrtka je značajno angažirana na implementaciji RCS protokola (Rich Communications Services) kao SMS-a nove generacije na razini globalne telekomunikacijske industrije. Sklapa partnerstvo s Googleom. Tijekom 2020. na tržište plasira nekoliko softverskih rješenja za komunikaciju, dostupnih poslovnim korisnicima kroz model pretplate. Gradi vlastitu chatbot platformu i nastavlja istraživanja u području umjetne inteligencije.

Nakon izbijanja pandemije koronavirusa u 2020. razvija rješenje za informiranje građana putem WhatsAppa, temeljeno na umjetnoj inteligenciji (chatbot). Preuzimaju ga ministarstva zdravstva Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Indije i Nigerije te odjel Svjetske zdravstvene organizacije za jugoistočnu Aziju i još 40-ak ministarstava.

U travnju 2022. otvara kampus Alpha Centauri u zagrebačkom naselju Sveta Klara, površinom i kapacitetom dvostruko veći od onoga u Vodnjanu. To je i najveći razvojni centar Infobipa, s više stotina programera. Posjećuju ga reporteri njujorške medijsko-tehnološke kuće Bloomberg. Treći kampus za 500 zaposlenika gradi u Sarajevu, također značajnom razvojnom i poslovnom centru Infobipa.

Sredinom 2022. u Hrvatskoj – Vodnjanu, Zagrebu, Rijeci i Splitu – ima oko 1.300 zaposlenih, mahom programera, mrežaša, tehničkih i prodajnih stručnjaka, ali i pravnika te eksperata za marketing, komunikacije, brendiranje poslodavca, financije i dr. U tom razdoblju u 70-ak ureda u više od 50 zemalja zapošljava ukupno oko 3.600 osoba.

Prva je hrvatska brzorastuća kompanija nove generacije koja se, s tržišnom vrijednošću većom od milijarde američkih dolara, svrstala u krug kompanija jednoroga (engl. unicorn) te koja posluje u vrhu svjetskog tehnološkog sektora.

Pruža usluge mobilnih komunikacija u oblaku (cloud) za poslovne korisnike, i to putem vlastite tehničke platforme spojene na gotovo sve svjetske mobilne operatere te na aplikacije za izmjenu poruka – WhatsApp, Viber, i dr. - čime ima doseg do mobitela više od dvije trećine čovječanstva. Surađuje s više od 800 telekom operatera te s velikim korporacijama, bankama i internetskim divovima koji putem Infobipa uspostavljaju različite oblike komunikacije sa svojim korisnicima u 190 zemalja.

Tijekom 2020. i 2021. tvrtka je primila više od 700 milijuna dolara investicija od američkih fondova kapitala i tamošnjih banaka. U studenom 2020. objavljuje da preuzima američkog konkurenta OpenMarket sa sjedištem u Seattleu za oko 300 milijuna dolara. Niz akvizicija nastavlja preuzimanjem programerske konferencije Shift (travanj 2021.), irske kompanije Anam Technologies (svibanj 2021.) te telekomunikacijsko-softverske tvrtke Peerless Networks sa sjedištem u Chicagu (studeni 2021.).

Infobip je dobitnik niza uglednih međunarodnih nagrada i priznanja, a R. i S. Kutić te I. Jelenić dobitnici su nagrade EY Poduzetniuk godine za 2018. Tvrtka je pridruženi je član GSMA, krovnog udruženja mobilnih operatera i organizatora najvećeg telekom kongresa na svijetu, Mobile World Congress u Barceloni, na kojem redovito i izlaže. Doprinosi razvoju tehničkih standarda i dobrih praksi pri strukovnim udruženjima poput GSMA, Mobile Ecosystem Forum i dr. Godišnje sudjeluje na više od 450 konferencija u vodećim globalnim poslovnim središtima. Samostalno ili s partnerima godišnje organizira više od 80 konferencija, panela, internih međunarodnih susreta i sl. Djeluje pod geslom „We are just starting“ (Tek počinjemo).

Za doprinos razvoju informatičkih tehnologija Sveučilište Jurja Dobrile u Puli dodijelilo je u svibnju 2021., na prijedlog Fakulteta informatike, S. Kutiću počasni doktorat.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Milan Pavlović, „Infobip koristi više od pola čovječanstva“, Glas Istre, 4. 9. 2017.; Silvana Menđušić, „Nakon faksa se zaposlio u Elektri, prvi dan dao je otkaz, a danas u Vodnjanu ima globalnu firmu...“, Telegram, 13. 11. 2017.; Alema Pendek, „Infobip naredne godine kreće s gradnjom kampusa u Sarajevu”, Oslobođenje, 8. 9. 2020.; Jasmina Kuzmanovic, „U.S. Expansion Could Be Next Step for Croatian Unicorn Infobip“, Bloomberg, 12. 10. 2020.; Bernard Ivezić, „Silvio Kutić proglašen najutjecajnijim inovatorom u telekom industriji na svijetu“, Jutarnji list, 4. 2. 2021.; Milan Pavlović, „Kutić: Naši ljudi sanjaju da mi osvajamo svijet, ali to realno i radimo. I tek smo počeli!“, Glas Istre, 22. 5. 2021.; Zoran Vitas, „Infobipov svemirski kampus u Zagrebu gradilo je 35 tvrtki, a zaposlit će se 800 ljudi”, Večenji list, 14. 4. 2022.

Slučajna natuknica

Kovačič, Stanko