Juras, Ivan Dominik

Juras, Ivan Dominik, biskup (Rab, 23.XII.1742. - Pula, 19.IX.1802.).

Bio je zaređen za svećenika 1766. Studirao je na sveučilištu u Padovi i ondje 1774. postigao doktorat obaju prava, a u Rimu je 1778. bio posvećen za pulskoga biskupa. Dao je restaurirati katedralu, obogatio njezinu opremu i 1795. nabavio nove orgulje. Također je obnovio dotrajali biskupski dvor. Mletačke su mu vlasti osporavale i ograničavale jurisdikciju i stoljetna prava pulskih biskupa, napose oko izbora kanonika stolnog i zbornih kaptola, te je zbog toga često morao putovati na sudske parnice u Veneciju.

Dvije opširne relacije o stanju u biskupiji poslao je Kongregaciji u Rim 1786. i 1800. Pula je tada imala oko 900 stanovika, mletački dio biskupije oko 20.000, a austrijski dio oko 40.000 stanovnika. Biskup se žalio što mu nije bilo moguće otvoriti sjemenište, što je opadao broj hrvatskih kapelana i župnika, što mu nije bilo dopušteno da pošalje kojega klerika glagoljaša na studij u Propagandin ili Loretski kolegij i što je u biskupiji vladala velika bijeda i oskudica. Teško ga je pogodilo nasilno smanjivanje biskupije austrijsko-mletačkim ugovorom o usuglašavanju njezinih granica s državnom granicom bez znanja i savjetovanja sa Svetom Stolicom, te mu je bila oduzeta jurisdikcija i 1783. zabranjen dolazak i poslovanje u austrijskom dijelu biskupije.

Doživio je propast Mletačke Republike i smjenu političke vlasti te je 10.VII.1797. zajedno s kanonicima dočekao bečkoga dvorskoga komesara, izrazivši pokornost i lojalnost Caru, čija je vojska bila zaposjela Istru. Međutim, nakon pripojenja Istre Habsburškoj Monarhiji njegovo zauzimanje i molbe za ponovno ujedinjenje biskupije nisu bile uvažene.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Remigius Ritzler i Pirminus Sefrin, Hierarchia catholica medii et recentioris aevi, Padova 1958.; Ivan Grah, "Izvještaji Pulskih biskupa Svetoj Stolici (1592-1802)", Croatica Christiana periodica, 1988., 21; Slaven Bertoša, Život i smrt u Puli, Pazin 2002.