Istranova

Istranova, etno-rock glazbena skupina koju su pod utjecajem europskog pokreta Folk Revival 1981., kao prvu te vrste na području Jugoslavije, osnovali Luciano Kleva, Franco Juri i Dario Marušić.

Nastojeći predstaviti multietničnost Istre i potvrditi uvjerenje da je internacionalnost tek mozaik sastavljen od lokalnog i osobnog, istraživali su, obrađivali, izvodili i snimali glazbu koja je bila spoj posebnosti različitih istarskih baština i njihovih zajedničkih točaka. Bili su početnici u izvaninstitucionalnom istraživanju na terenu i potrazi za korijenima vlastite kulture, radi neke vrste dekolonizacije od »univerzalne« glazbe, koja je tada bila isključivo angloamerička.

Istranova je djelovala osam godina i izdala dvije ploče (Istranova i Ča to šuška, ča to gre?) te znatan uspjeh postignula ponajprije u inozemstvu, gdje je zadobila ugled jedne od važnijih skupina u povijesti europskog Folk Revivala. Posebno su zapaženi bili nastupi pred više tisuća ljudi na festivalima Kunsertu 1982., Musita 1987. i Folkest 1988. te na ponoćnom koncertu na festivalu Opatija 1983., koji je uživo prenosio radio.

Istodobno je Istranova putovala po Istri te u pojedinim mjestima nenajavljeno improvizirala jam session s baštinicima žive istarske glazb. tradicije i lokalnim glazbenicima. Istranova je odigrala ključnu ulogu i u ponovnom oživljavanju tradicijskih sastava i općenito glazbe i glazbala sjeverne Istre (skupine Trio Kras, Pišćaci, istarski kulturni dani po školama, susreti »Z bajson po Istri« i »Z armoniku v Roč« te sve veća zastupljenost istarske i europske folk glazbe na radiju i televiziji).

Neke od njihovih skladbi danas su sastavni dio programa glazbenog obrazovanja u školama i u hrvatskom i u slovenskom dijelu Istre.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply