Schaudinn, Richard Fritz

Schaudinn, Richard Fritz, mikrobiolog  (Röseningken, Njemačka, 19.IX.1871 - Hamburg, 22.VI.1906). Habilitirao se na katedri Zoološkog instituta u Berlinu 1898. Ondje je predavao opću znanost o stanicama i protozoama (praživotinjama). 

God. 1901-04. u Rovinju je vodio zoološku stanicu Aquarium, koju je njem. država subvencionirala s 36000 maraka godišnje. Ondje je obavljao istraživanja o kokcidijama, malariji i spirohetama. Vrativši se u Berlin, djelovao je u Laboratoriju za proučavanje praživotinja, a 1905., uz pomoć zaklona postavljena na vidnome polju mikroskopa, otkrio je Treponemu pallidum, uzročnika sifilisa. Nakon tih uspjeha S. je pozvan u Institut za brodsku i tropsku medicinu u Hamburgu, gdje je nekoliko mjeseci nakon dolaska umro od infekcije amebama, dizenterije, izvodeći pokus na sebi. U svojim sjećanjima P. Kupelwieser spominje da je s R. Kochom 1902. posjetio u Rovinju Schaudinna, koji se također bavio proučavanjem malarije.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

P. Kupelwieser, Aus den Erinnerung eines alten Österreichers, Brioni - Wien 1918; I. Rudelić, Povijest medicine u južnoj Istri, Pula 1977; L. Glesinger, Zdravstveni radnici u Istri (liječnici i kirurzi). Prilozi za povijest zdravstva u Istri, u: Rasprave i građa za povijest nauka JAZU, knj. 5., sv. 1., 1989.

Slučajna natuknica

Apollonio, Edo