Andersen, Susy

Andersen, Susy, pravim imenom Maria Antonietta Golgi, filmska glumica (Pula, 20.IV.1940.). Visoka plavuša privlačnog izgleda, na filmu se pojavila 1960. u sporednoj ulozi u povijesnoj fikciji Saffo, venere di Lesbo Pietra Franciscija pod imenom Susy Golgi.

U sličnom talijanskom filmu Antonija Leonviole Le gladiatrici (1963., u međunarodnoj distribuciji Thor and the Amazon Women), koji je koprodukcijski sniman i u Jugoslaviji, igra glavnu žensku ulogu (Tamar), a potpisana je kao Susy Andersen. Pod tim će imenom tijekom 1960-ih snimiti još 11 filmova, većinom drugorazrednih talijanskih komedija i horora, većinom igrajući sporedne likove. Filmske kronike ističu je kao Sdenku u The Wurdalak, jednoj od tri epizode omnibusa I tre volti della paura (Black Sabbath) koji je 1963. režirao Mario Bava, a glavnu ulogu igrao je znani Boris Karloff. Kritika ju je pohvalila za ulogu Carle u epizodi Il bastardo della regina komedije Le belle famiglie Uga Gregorettija (u jednoj od četiri epizode igrao je i Totò). Glavnu žensku ulogu (Tullia) igrala je u povijesnom hororu Roma contro Roma (1964.), u međunarodnoj distribuciji gdjekad naslovljen i War of the zombies, redatelja Giuseppea Varija, u kojemu je glavnu mušku ulogu igrao John Drew Barrymore (otac glumice Drew Barrymore). Kako glavna glumica potpisana je i u akcijskoj drami 15 forche per un assassino (1967.) Nunzija Malasomme. Od poznatijih filmova igrala je sporedne uloge u komedijama Il magnifico cornuto (1964.) Antonija Pietrangelija s Claudijom Cardinale i Ugom Tognazzijem te La bambolona (1968.) Franca Giraldija, također s Tognazzijem. Posljednji film bio joj je 1969. krimić Sira Marcellinija La legge dei gangsters (Gangsters Law) s Klausom Kinskim, nakon kojega se u potpunosti povlači s filmske scene.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

LIT: E. Lancia, R. Poppi, Le attrici: dal 1930 ai giorni nostri (Dizionario del Cinema Italiano, sv. 2, Roma 2003.); http://www.imdb.com/name/nm0026257/

Slučajna natuknica

Pauletich, Antonio