(presnimak iz Documenti III: La Nostra Lotta, marzo 1944 - maggio 1945)

Nostra Lotta, La (partizansko glasilo)

Nostra Lotta, La, partizansko glasilo namijenjeno talijanskim antifašistima ratnog okruga Pula.

Prvi broj nosi nadnevak 21.VIII.1944., a podnaslovljen je Organo del Movimento Popolare di Liberazione per Pola, Organo del F.P.L. per il circondario di Pola i Organo del F.P.L. di Pola. Umnožavao ga je ciklostilom Prop-odjel Okružnoga narodnooslobodilačkog odbora (NOO) za Pulu, najprije u zaseoku Plehutima na Barbanštini, potom u susjednim Hrbokima i Fumetima, a od sredine siječnja 1945. u zaseoku Veselicima na Labinštini.

Skromne grafičke opreme i koncipiran dvostupčano, list je umnožavan u opsegu od dviju do šest stranica formata A4, a jedina stalna rubrika bile su mu vijesti s bojišta. Sadržavao je uvodnike, osvrte na političke i vojne prilike, objašnjavao ciljeve narodnooslobodilačkog pokreta (NOP), poticao suradnju hrvatskog i talijanskog naroda Istre te donosio vijesti o djelovanju organizacija i institucija NOP-a i istarskih partizanskih postrojba, posebice talijanskog bataljuna »Pino Budicin«. U 1945. počeo je redovito izlaziti svakih petnaest dana. Ukupno je umnoženo 15 brojeva, uključujući i dvobroj 2-3 te posebna izdanja na jednoj stranici (br. 14 i 15, koji nose nadnevke 30.IV., odnosno 1.V.1945., a sadržavaju posebne obavijesti o iskrcavanju i napredovanju postrojba JA na teritoriju Istre).

U pripremi za tisak, osim Domenica Cernecce, surađivali su: Bruno Valenti, Ciso Turk, Giorgio Privileggio, Josip Ružić-Bepi, Remigio Puh i dr.

List je imao i dodatak Documenti storici, koji je izišao u 11 brojeva, a obrađivao je posebne teme.

Prestao je izlaziti potkraj svibnja 1945., kada je pokrenut novi dnevnik Il Nostro Giornale, kao glasilo Gradskog odbora Talijansko-hrvatske antifašističke unije za Pulu.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Giovanni Radossi, Introduzione, La Nostra Lotta, marzo 1944 - maggio 1945, Documenti Fiume, 1974., 3; Luciano Giuricin, Partizanski tisak i izdavačka djelatnost na talijanskom jeziku, Štampa u NOB, Istra, Hrvatsko primorje, Gorski kotar (zbornik), Rijeka 1983.