Boškari

Boškari, naselje između Juršića i Režanaca, u općini Svetvinčenat (45°02′N; 13°54′E); 45st. (2001). Smješteno je na 242m nadm. visine. Stanovništvo se ugl. bavi poljodjelstvom. Jezgru naselja čine stambeno-gosp. sklopovi spojeni u niz. B. se naseljavaju u XVI. i XVII.st. izbjeglicama pred Osmanlijama iz Dalmacije.

Južno od naselja nalazi se jednobrodna ranosrednjovj. crkva Gospe od Sacijana (crkva Blažene Djevice Marije »od trih kunfini«), koja je u XVII.st. pregrađena i pretvorena u građevinu izdužena pravokutnoga tlocrta, ravna začelja s prigrađenom lopicom na zapadu i sakristijskim prostorom na istoku, iza svetišta. Mramorni oltar sagrađen je 1760. Vrijedno barokno ruho iz crkve izloženo je u Sakralnoj zbirci u Savičenti. U suhozidima i kamenim gromačama oko crkve pronađeni su ostatci antičke keramike.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

I. Milovan, Savičenta jučer, danas, 1975; A. Šonje, Crkvena arhitektura zapadne Istre, Zagreb 1982; R. Matijašić, Ageri antičkih kolonija Pola i Parentium, Zagreb 1988; B. Vučić Šneperger, Svetvinčent – renesansna transformacija mjesta, Zagreb 1994.

Slučajna natuknica

Ripenda