Boškari, (preuzeto s https://blog.dnevnik.hr/viatrix/2019/01/1632207764/setnja-po-tromedu.html)

Boškari

Bȍškari (tal. Boscari), naselje između Juršići i Režanci, u općini Svetvinčenat (45°02′N; 13°54′E, 142 m nadmorske visine); 39 stanovnika (2021.).

Stanovnik je Bȍškar, stanovnica Bȍškarka, a pridjev bȍškarski. Stanovništvo se uglavnom bavi poljodjelstvom, a iznajmljuju se i kuće za odmor. Jezgru naselja čine stambeno-gospodarski sklopovi spojeni u niz.

Boškari se naseljavaju u XVI. i XVII. st. izbjeglicama pred Osmanlijama iz Dalmacije. Južno od naselja nalazi se jednobrodna ranosrednjovjekovna crkva Blažene Djevice Marije »od trih kunfini« (Sv. Marija Sacijana), koja je u XVII. st. pregrađena i pretvorena u građevinu izdužena pravokutnoga tlocrta, ravna začelja s prigrađenom lopicom na zapadu i sakristijskim prostorom na istoku, iza svetišta. Mramorni oltar sagrađen je 1760. Vrijedno barokno ruho iz crkve izloženo je u Sakralnoj zbirci u Savičenti. U suhozidima i kamenim gromačama oko crkve pronađeni su ostatci antičke keramike.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Ivan Milovan, Savičenta jučer, danas, 1975.; Ante Šonje, Crkvena arhitektura zapadne Istre, Zagreb 1982.; Robert Matijašić, Ageri antičkih kolonija Pola i Parentium, Zagreb 1988.; Boris Vučić Šneperger, Svetvinčent – renesansna transformacija mjesta, neobjavljena magistarska radnja, Zagreb 1994.