Ripenda Vicani

Ripenda

Ripȇnda, nisko pobrđe (najviša kota 474 m nadmorske visine); 278 stanovnika (2021.), u nastavku planinskog masiva Učke, smješteno između Labina i Plomina; Grad Labin.

Preko Ripende prolazila je stara cesta koja je Labin povezivala s Plominom. Područje Ripende uglavnom je brdovito i krševito, do kraja XVI. st. gotovo nenastanjeno. Intenzivnije se ovo područje naseljava od XVII. st. pridošlicama iz Dalmacije.

Sastoji se od mnogobrojnih sela i zaselaka, a status naselja imaju: Brȇg (sa zaseokom Ivanovci, ukupno 46 stanovnika, 2021.; stanovnik je Brežȃn i Bregȏn, stanovnica Brežȃnka i Bregȏnka), Ripenda Kosi (Repȇnda Kȍsi, 11 stanovnika, 2021.), Ripenda Kras (Repȇnda Krȁs, sa zaseocima Bembići, Kaluševo, Maconji, Mikoti, Murati i Vicani, ukupno 122 stanovnika, 2021.) i Ripenda Verbanci (Repȇnda Vrbȏnci, sa zaseocima Krapići, Ladin, Veselići, ukupno 99 stanovnika, 2021.), Stanovnici Kosi, Krasa i Verbanci lokalno su Repenjȏni, stanovnice Repenjȏnke, a pridjev repenjȏnski. Stanovnik toga područja je i Ripencȏn i Ripenjȏn, stanovnica Ripencȏnka i Ripenjȏnka, a pridjev ripȇnski i ripenjȏnski.

Stanovništvo se većinom bavilo stočarstvom, nešto manje poljodjelstvom, na početku XX. st. i rudarstvom i pomorstvom, a u novije vrijeme i seoskim turizmom.

Za talijanske uprave u Ripendi se otvara rudarsko okno, koje je zatvoreno 1980-ih. U zaseoku Vicanima 1907. otvorena je osnovna škola na hrvatskom jeziku. U II. svjetskom ratu Ripenda je bila jako partizansko uporište.

Na mjesnom groblju nalazi se crkva sv. Nikole iz XVIII. st.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Marijan Milevoj, Kartulini z Labinšćini, Labin 1987.

Vezani članci

Labin