Giovine Pensiero, Il

Giovine Pensiero, Il, pulski informativno-politički list koji je izlazio od 1.X.1887. do 25.IX.1897.

U početku izlazi dvaput tjedno, pa jednom tjedno, početkom 1890. kratko izlazi tri puta tjedno, pa opet dvaput, a od ožujka 1891. je tjednik. Od 27.I.1892. u podnaslovu je označen kao "politički list za interese talijanskih pokrajina u Austriji".

Tiskan je u pravilu na 4 stranice formata 26 cm × 37 cm, ponekad na 6 stranica. Objavljivao je gradsku i pokrajinsku kroniku, novinske dopise i vijesti iz zemlje i inozemstva, književne priloge i oglase. U programu je istaknuto da list prihvaća svaku raspravu na političkoj, književnoj i vjerskoj osnovi, ali se ne kani upuštati u osobne polemike niti služiti kao odušak mržnji, borbi ili kampanilizmu bilo koje grupacije.

Direktor lista (glavni urednik) bio je G. E. Nani Mocenigo, a odgovorni urednici G. Gregorini, G. Fedel, R. Grillo i Biaggio Peteclibi, koji od kraja siječnja 1988. sam potpisuje list kao odgovorni upravitelj do početka rujna iste godine kada glavni i odgovorni urednik postaje Carlo Martinolich. Tiskan je u Tipografia Lodovico Bontempo u Puli. koju je kasnije preuzeo C. Martinolich.

Prestaje izlaziti uz napomenu da se u Puli priprema drugi list sličnoga sadržaja.

Preslike primjeraka lista dostupne su na https://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?aid=igp.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

ANNO Historische Zeitungen und Zeitschriften, https://anno.onb.ac.at.

Slučajna natuknica

Istarski partizan