Preradović, Dušan pl.

Preradović, Dušan pl., kapetan bojnoga broda austrougarske ratne mornarice (Beč, 18.IX.1854 - Beč, 30.IX.1920). Sin hrvatskog pjesnika Petra pl. Preradovića, otac austrijske književnice Paule von Preradović. Nakon završene gimnazije u Zagrebu i školovanja na Pomorskoj akademiji u Rijeci, stupio je 1874. u ratnu mornaricu kao kadet. 

Godine 1889. nastanjuje se s obitelji u Puli. Osim službe na brodovima, 1876-1905. povremeno je služio u Hidrografskom zavodu, Lučkom admiralatu i drugim mornaričkim ustanovama u Puli. Objavljivao je povijesne studije i radove o vojnopomorskoj povijesti u izdanjima Hidrografskoga zavoda u Puli (u časopisu Mitteilungen aus dem Gebiete des Seewesens i zborniku Spomenica junačkih djela c. i kr. Ratne mornarice). Godine 1909. bio je jedan od prvih darovatelja hrvatskih knjiga (njih dvjestotinjak) za prvu javnu hrvatsku knjižnicu u Puli. Nakon izbijanja I. svjetskih rata 1914. ponovno je pozvan u službu. Od 1916. živio je s obitelji u Beču. Glavno mu je objavljeno djelo Eine normannische Landung in Dalmatien (1075) (Mitteilungen aus dem Gebiete des Seewesens, 1908., 36).

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

B. Dobrić, Značajni časnici c. i kr. Mornarice koji su živjeli u Puli, u: Carska i kraljevska Mornarica u Puli, Pula 1999.