Felicijan, Anže, st.

Felicijan, Anže, st. (latin. Anse Felician), zidarski i kamenorezački majstor u Rodiku (?, prije 1620 - ?, oko 1680). U župama Dolina, Brezovica i Loka u Tršćanskoj biskupiji izgradio je i dogradio više crkava i grobljanskih zidova s ulazima te klesao opremu za crkve. 

Potpisan je na natpisima u crkvama u Hrastovlju, Mihelama, na crkvi sv. Marije Snježne iznad Črnotiča, u Klancu kraj Kozine i na škropionici crkve u Prešnici. Sudeći po značajkama pisma na natpisima i stilu, u kojem se prepleću elementi kasne gotike, renesanse i baroka, njegovo su djelo i crkve ili dijelovi crkava u Prešnici, Ocizli, Petrinjama i Črnom Kalu, portali crkava u Dolini i Rodiku te više škropionica. Nekoliko je škropionica isklesao i za crkve u Koparskoj biskupiji (škropionicu i krstionicu u Sv. Antonu, škropionicu u Tinjanu). Njegov je rad nastavio sin Anže ml. (Rodik, 1641 - Rodik, 1718). On je izgradio crkve sv. Andrije kraj Doline, a neki mu pripisuju preinake crkava u Krogljama, Podgorju, Zazidu, Podpeči i Črnom Kalu te nekoliko portala i škropionica.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

D. Pahor, Mojster Anže Felicijan in arhitektura 17. stoletja na območju jugovzhodnega Krasa, Zbornik za umetnostno zgodovino, Ljubljana 2004, 40; B. Premrl, Kamnoseki Felicijani v luči arhivskih in epigrafskih virov, ibid.