Jug, Janez

Jug, Janez, ekonomist i političar (Izola, 6.VI.1947. - 26.IX.2011.). Nakon završene srednje i više pomorske škole u Portorožu zaposlio se u izolskoj Mehanotehnici nastavivši uz rad studirati na Ekonomskom fakultetu u Mariboru gdje je diplomirao, a već kao 30-godišnjak i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani. 

Bio je u dva mandata direktor Banke Koper, potom ravnatelj izolske bolnice te Radija Koper-Capodistria, a volonterski je bio i zamjenik načelnika općine Izola. Godine 1990. izabran je u Vijeće općina tadašnje slovenske republičke skupštine, a 1993. je kao zamjenski član ušao u Državni zbor (slovenski parlament), najprije kao zastupnik LDS-a, ali je u drugom mandatu, 1996., istupio iz stranke i postao nezavisni. Nakon što je osnovao stranku Slovenski forum, vrata za zaposlenje u državnim institucijama bila su mu zatvorena, pa je honorarno predavao na Narodnom sveučilištu (Ljudska univerza) u Kopru i Višoj poslovnoj školi u Ljubljani. Godine 2005. postaje v. d. direktora FIHO-a, državnog fonda za financiranje invalidskih i humanitarnih organizacija, a iste godine i njegov predsjednik. Slovenska ga je vlada za direktora FIHO-a potvrdila 2008. i na toj dužnosti ostaje sve do smrti.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Umrl direktor Fiha in nekdanji poslanec Janez Jug, 28.9.2011., na siol.net/slovenija; Umrl je Janez Jug, 28.9.2011., na 24ur.com/novice/slovenija

Slučajna natuknica

Kupalište Stoja