Izložba vina na Danima grožđa u Bujama 1960-ih, (fotoarhiva Glasa Istre)

izložbe poljoprivrednih proizvoda

Izložbe poljoprivrednih proizvoda, promidžbene i stručne priredbe na kojima se predstavljaju poljoprivredni proizvodi.

Potkraj XIX. st. istarski vinari sudjelovali su na mnogobrojnim međunarodnim izložbama u Beču, Gorici, Trstu te u Istri, a istarska vina osvajala su ugledne nagrade. Gospodarsko društvo u Pazinu pokrenulo je 1901. Prvi javni pokus istarskih vina, koji je ponajprije služio proizvođačima za predstavljanje svojih vina.

Izložbe regionalnoga i lokalnoga karaktera potom su se održavale povremeno; 1953. u Poreču je organizirana prva izložba vina sa 156 uzoraka, a 1954. slijedila je druga izložba vina. Obje je popratio tiskani materijal s preporukama za poboljšanje vinogradarsko-vinarske proizvodnje. Potom je nastupila stanka do 1965., odnosno 1986., kada su organizirane Izložbe vina Istre i Kvarnera, na poticaj Poljoprivrednoga znanstvenoga centra i Poljoprivredne škole u Poreču.

U organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam te Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo i vodoprivredu Istarske županije u Poreču se od 1994. održava godišnji sajam istarskih vina pod nazivom Vinistra.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Izložbe vina Poreč-Istra, katalog, 1953., 1954; Stoljeće vina 1901-2001, doprinos kulturi vina u Istri, okrugli stol, Pazin 2001.

Slučajna natuknica

Rupena, Ivan