Jakić, Antun

Jakić, Antun, novinski izdavač (Podgora, 3.VI.1860 - ?). Klasičnu gimnaziju završio je 1880. u Splitu, a nakon studija bogoslovije 1884. zaređen te 1885. poslan na službu u Pulu. Ondje je 1888. bio tužen zbog klevete u tisku, nakon čega je odbio poziv Splitske nadbiskupije da se vrati, te je, suspendiran, napustio svećeništvo. 

U Puli je u suradnji s M. Sabićem 1888. radi zagovaranja prava hrv. naroda u Istri i afirmacije slavenske ideje nasuprot stranim utjecajima pokrenuo politički tjednik Il Diritto Croato. God. 1894. preselio se u Trst te ondje nastavio izdavati list pod različitim imenima sve do 1909., kad je zbog novčanih poteškoća izdavanje obustavljeno. Bio je optuživan zbog sveslavenstva i poticanja hrvatskog puka protiv talijanskoga, a list mu je često cenzuriran i plijenjen. Zagovarao je tješnju suradnju Hrvata i Slovenaca te je sudjelovao u radu društva Edinost u Trstu, a bio je i član istarsko-primorskoga izaslanstva na Jubilarnoj gospodarskoj izložbi u Zagrebu 1891. U Trstu je 1896. prema nacrtu I. Rendića dao izgraditi vilu (Villa Jakić, Villa delle cipolle), koju je 1904. zbog materijalnih neprilika prodao.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

S. Cella, Giornalismo e stampa periodica in Istria. AMSI, 1956, 4(56); B. Milanović: Hrvatski narodni preporod u Istri, II, Pazin 1973; M. Balota, Puna je Pula. Pula i Rijeka 1981.