Školarice

Školarice, arheološko nalazište na terasastim padinama iznad rijeke Rižane (lat. Formio) kraj Spodnjih Škofija u općini Kopar. Prije gradnje autoceste Klanec-Sermin 2000. bili su otkriveni i istraženi ostatci kompleksa antičke ladanjske vile (villa rustica). Nalazi potvrđuju da je objekt bio u uporabi od kraja I. st. pr. Kr. do kraja V. st. 

Očuvani sklop ima više funkcionalnih cjelina: gospodarski dio s proizvodnim jedinicama na padinama koje su u antici bile terasasto oblikovane, arhitektonski je najbolje očuvan. Zidovi od kamena povezana žbukom sežu do 3 m visine. U unutrašnjosti građevina su hodne površine (žbukani pod, pod od opeka i mozaici). Otkriven je sustav dovodnih i odvodnih kanala za vodu. Većina nalaza odnosi se na preradbu maslina i vinogradarstvo. Na sjeveru se nadovezuje skladište (600 m2) s bazama potpornih stupova, sustavom za ocjeđivanje i skupljanje vode. Termalni dio u sklopu stambenih objekata povezuje nekoliko prostorija. Apsidalni dio frigidarija obložen je bijelim mramornim podnim i zidnim pločama. Sjeverno od termalnoga dijela otkriveni su ostatci lokalne ceste, koja je vilu povezivala s cestom Tergeste-Pola i ant. nekropolom kraj podnožja padine. Glavna via publica, s cestovnim priključcima prema vili i Serminu, prelazila je Rižanu kraj nekropole. Trasa ceste, koja je već u antici više puta bila prekrivena nanosima, slijedi u dužini od 170 m. Urbanizirana nekropola s popločenim grobnim česticama i kamenim grobljanskim zidom ležala je kraj cestovnoga raskrižja, istočno od gl. ceste. Otkrivene su tri grobne čestice s kosturnim i paljevinskim grobovima.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

M. Novšak, Križišče pri Sp. Škofijah, u: D. Prešeren (priređivač), Zemlja pod vašimi nogami. Arheologija na avtocestah Slovenije, Ljubljana 2003; A. A. Trenz, M. Novšak, Villa rustica na lokalitetu Školarice na trasi autoputa Klanec-Ankaran, Histria Antiqua, 2004, 12.

Slučajna natuknica

Donati, Vitaliano