Nekadašnja zvjezdarnica Manora u Malom Lošinju

Zvjezdarnica Manora u Malom Lošinju

Zvjezdarnica Manora u Malom Lošinju. Utemeljio ju je 1893. Spiridon Gopčević (pseudonim Leo Brenner), u vili iznajmljenoj na 15 godina, smještenoj na južnoj padini brda koje se spušta u malološinjsku luku.

Krov kuće preinačen je dogradnjom drvene cilindrične strukture, koja joj je služila kao kupola. U taj je prostor bio smješten teleskop refraktor »Reinfelder and Hertel«, izvrsne kakvoće, s promjerom objektiva od 178 mm, te standardni set pomoćnoga pribora: okulari, nitni mikrometar, spektroskop i kamera. Redovita opažanja započela su 9.V.1894., a ponajviše su praćeni planeti. Pokazalo se da je lokacija izuzetno povoljna, zbog stabilne atmosfere, što je s kvalitetnim instrumentom omogućavalo praćenje teško vidljivih detalja. Mnogi su tadašnji astronomi iskoristili Gopčevićev poziv i posjetili Mali Lošinj, npr. čuveni američki astronom Percival Lowell 1896.

Biblioteka zvjezdarnice imala je 4.000 knjiga, a 1899. započelo je objavljivanje mjesečnika Astronomische Rundschau. Nakon prestanka »potpore za politički angažman« vlasniku, instrumentarij i knjige su rasprodani, a zvjezdarnica je zatvorena 1909.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply