Ekipa Nogometnog kluba Uljanik, Gradski stadion u Puli, 1959., stoje slijeva: Malivuković, Dane Ćudić, Đorđe Denin, Josip Mingon, Silvano Ninčević, Oskar Perković, čuče slijeva: Lino Tenčić, Željko Radošević, Aldo Drosina, Enio Kirac, Luciano Miletić, (iz fotoarhive Alfreda Peruška)

Uljanik, sportski klubovi

Uljanik, sportski klubovi i udruge koji su bili okupljeni u Radničkom sportskom društvu Uljanik u Puli

Društvo je djelovalo uz pomoć Uljanikove profesionalne službe za rekreaciju na sportskim terenima, što ih je Uljanik izgradio i održavao: Sportsko-rekreacijski centar Uljanik-Veruda, Bunarina, Samački hotel i Boćarski dom.

Gotovo svi klubovi su u povodu Dana Uljanika, 9.XII., organizirali sportske manifestacije, od kojih su najpoznatije: Utrka Dan Uljanika (od 1983.), Plivački maraton s perajama Fratarski otok - Bunarina (od 1975.), Istarska regata krstaša (od 1952.) te Amfora - međunarodno natjecanje koturaljkaša (od 1988.).

Nogometni klub (NK) Uljanik osnovan je 1948. i djelovao je samostalno do 1961., kada se udružio s NK Pulom u NK Istru. Amaterski klub djeluje i dalje, pa nekoliko nogometnih entuzijasta 1964. opet pokreće registraciju kluba. Novi Uljanik ostvaruje uspjehe, koji su 2002./03. rezultirali ulaskom u završnicu Kupa Hrvatske te vodećim mjestom na ljestvici drugoligaša. Na skupštini 2.VII.2003. klub sa 140 registriranih igrača mijenja ime u Pula 1856 (danas NK Istra 1961). U studenom 2003. ponovno se osniva NK Uljanik, koji započinje natjecanje od najniže lige te se postupno uspinje, dosegnuvši 2020./21. treći rang natjecanja (Treću HNL Zapad).

Koturaljkaški klub Uljanik osnovan je 1982., a imao je tri sekcije: umjetničko i brzinsko koturaljkanje te hokej. Održala se samo prva sekcija, koja okuplja velik broj djece različite dobi. Zapažena je po iznimnoj aktivnosti i mnogobrojnim nastupima na međunarodnim natjecanjima, na kojima se predstavlja kao jedina nacionalna ekipa.

Jedriličarski klub Uljanik, jedan od najstarijih klubova u Radničkome sportskom društvu Uljanik, osnovan je 1948., sa sjedištem na Bunarini. U novije doba razvija klase optimist, europa i laser. Njegovi članovi sudjeluju na mnogobrojnim natjecanjima i ističu se sportskim uspjesima na državnim i europskim prvenstvima.

Klub sportskih ribolovaca Uljanik, osnovan je 1956., a djeluje kao udruga građana koju povezuju zajednički interesi i ciljevi oko sportskog ribolova na moru, očuvanja i zaštite ribljega fonda, mora i priobalja. Klub organizira klupska i druga natjecanja.

Odred izviđača i pomoraca Uljanik, od osnutka 1984. organizira izviđačke programe stjecanja znanja i vještina snalaženja na kopnu i moru sve do mogućnosti preživljavanja u prirodi. Jedna mu je od posebno zapaženih aktivnosti ljetni ekološki program, koji privlači i inozemne izviđače.

Kuglački klub Uljanik djeluje od 6.VI.1953. Natječe se u 3. hrvatskoj kuglačkoj ligi-zapad, koja ima 12 klubova. Sudjeluje na prvenstvima (pojedinačno i u parovima) na svim natjecateljskim razinama u zemlji te na međunarodnim turnirima. Organizira škole kuglanja te radi s juniorima i kadetima, pridonoseći ponovnom oživljavanju toga sporta u Puli.

Šahovski klub Uljanik osnovan je 1954., kada se skupina radnika počela organizirano baviti šahom. Izvanredne su rezultate ostvarili 1970-ih i na početku 1980-ih, kada su imali 80 do 100 registriranih članova svih uzrasta, organizirali radničke igre i turnire u redovnom i brzopoteznom šahu. Aktivnosti su se smanjile u 1990-im, a klub je 2003. imao petnaestak članova, pretežito seniora i veterana.

Streljačko društvo Uljanik osnovano je 1970-ih. Ima mogućnost sastajanja i pucanja na četirima stazama Streljane u Uljanikovu Samačkome hotelu. Natječu se na županijskim i državnim prvenstvima. Najveći je uspjeh postignut 1998., kada je njegov član osvojio titulu državnog prvaka i rekordera (386 krugova) u pucanju zračnom puškom.

Klub podvodnih aktivnosti Uljanik, osnovan 1956., jedan je od najstarijih ronilačkih klubova u Hrvatskoj. Prema natjecateljskim rezultatima svrstan je među prvih pet hrvatskih klubova (od 132). Zapažen je i po djelovanju u ekološkim akcijama te u pronalaženju tijela nestalih u morskim tragedijama.

Boćarski klub Uljanik, osnovan je 1950-ih, kada su se radnici Uljanika počeli okupljati u sportske sekcije i grupe. Od 1996. djeluje pod imenom Uljanik-Standard. Natječe se u 3. ligi. Ima novo, vlastito boćalište u sastavu Sportsko-rekreacijskoga centra Uljanik-Veruda. Osim njega, u Puli djeluje i klub Uljanik-Pula, koji se natječe u 1. ligi.

Teniski klub Uljanik, djeluje od 1970-ih na teniskim terenima Bunarine i Sportsko-rekreacijskoga centra Uljanik-Veruda. Klub se bavi aktivnom rekreacijom, te sudjeluje na natjecanjima, a posebno se brine o mladim tenisačima, registriranim u Hrvatskome teniskom savezu. Poznat je po dječjoj školi tenisa, koju organizira triput godišnje.

Grupa za trčanje osnovana je 1981. Aktivni članovi redovito trče svaki drugi dan na Stadionu Uljanik-Veruda, a nedjeljom u Šijanskoj šumi. Sudjeluju na svim Uljanikovim utrkama, mnogobrojnim državnim i međunarodnim natjecanjima, od kojih je najpoznatiji Njujorški maraton.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply