Naturisti na plaži u vrsarskoj Koversadi, (fotoarhiva Glasa Istre)

naturizam ili nudizam

Naturizam (lat. natura: priroda); ili nudizam (lat. nudis: gol), pokret koji zagovara slobodan život u prirodi.

Naturizam njeguje kulturu tijela (njem. Freie Körperkultur, krat. FKK), zagovara slobodan život u prirodi, zdravu hranu, poštovanje nagosti, zaštitu prirode i čovjekova okoliša, a protivi se pušenju, uživanju alkohola i droge.

Kao turističkougostiteljska ponuda u Istri razvija se od 1960-ih. Za odmor naturista bilo je uređeno više naselja i kampova: Kanegra (Savudrija), Solaris (Tar), Ulika (Červar-Porat), Istra (Funtana), Koversada (Vrsar), Valalta (Rovinj), Monsena (Rovinj), Polari (Rovinj) i Kažela (Medulin), ali u novijim trendovima turističke potražnje neki od njih promijenili su klijentelu i postali "tekstilni".

Početkom 2000-ih naturistički kapaciteti prihvaćaju oko 30.000 gostiju, odnosno oko 14% ukupnih smještajnih mogućnosti Istre. Koversada, najveće takvo naselje prostire se na površini od 120 ha, a Valalta je jedino naselje s 4 zvjezdice. Globalnoj promidžbi istarskog naturizma uvelike su pridonijeli XIII. svjetski kongres naturista održan 1972. u Vrsaru i XXI. svjetski kongres u Monseni 1981.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Jerko Sladoljev, Naturistički kampovi i naselja, Pula 2001.

Slučajna natuknica

Eder, Albin