salezijanci

Salezijanci (lat. Societas salesiana S. Ioannis Bosco: Družba salezijanaca sv. Ivana Bosca; kratica SDB), klerička družba koju je 1857. ustanovio sv. Ivan Bosco.

Nazivaju se po svojem zaštitniku sv. Franji Saleškom, a službenu potvrdu Svete Stolice dobili su 1874. Postoji muška i ženska grana. Bave se odgojem mladeži u zavodima zvanim oratoriji.

U Hrvatsku su došli 1922. te imaju Hrvatsku salezijansku provinciju. U Istru su došli iz sjeverne Italije na početku XX. st. i jedino su bili prisutni u Rovinju. Njihov je dolazak potaknuo 1910. mjesni župnik F. Rocco, koji je primijetio da u tom težačko-industrijskom gradu djeci i mladeži nedostaje skladan obiteljski odgoj i da su prepušteni ulici. Osnovano je društvo Associazione Salesiana, koje je pronašlo pokrovitelje i podupiratelje, te je na području zvanome Fontana 12.X.1913. otvoren Oratorio Salesiano »don Bosco«. Prvim je ravnateljem bio don Maggiorino Bonzo. No, zbog ratnih prilika zavod je zatvoren 1915. Nakon rata salezijanci su se vratili u Rovinj i 1918. ponovno otvorili Oratorij, u kojem su se djeca i mladi u slobodno vrijeme okupljali u raznim sekcijama pod paskom odgojitelja: pripremali su predstave, recitirali, učili glazbu, svirali u orkestru limene glazbe, gledali odgojne filmove, bavili se sportom i uz to im se pružao zdrav kršć. odgoj. Međutim, 1928. po nalogu Benita Mussolinija zatvoreni su svi oratoriji, pa i taj u Rovinju. No, već je prema konkordatu sklopljenome s talijanskom vladom u Lateranu 1929., Crkvi bio dopušten rad u odgojnim zavodima, pa su ubrzo obnovljene sve aktivnosti u Oratoriju.

Među odgajanicima te ustanove dvojica su Rovinjaca stupila u salezijansku družbu. Don Pietro Mangotti (1922.-82.) postignuo je doktorate iz teologije, filozofije i psihologije, bio profesorom u raznim ustanovama i na kraju ravnateljem ustanove Centro di orientamento professionale u Veroni. Don Marcello Glustich (rođen 1919.) završio je studij teologije na Gregoriani u Rimu, zatim je kao misionar u Kini otvorio oratorij u Pekingu, odakle je protjeran 1954. otišao u Hong Kong, pa na Tajvan.

Nakon II. svjetskog rata i novih političkih prilika rovinjski je Oratorij zatvoren, a 1947. salezijanci su otišli iz grada.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Mario Rossi, "I salesiani", u: Rovigno d' Istra, II, Trieste 1997; Garibaldino Fabretto, "L' ultima Rovigno", ibid.