Prtlog (Duga Luka), (fotoarhiva Glasa Istre, snimio Adriano Šćulac)

Prtlog (Prklog, Duga Luka)

Prtlȏg (Prklȏg, službeno Dȕga Lȗka, tal. Portolongo), obalno naselje u uvali Prtlog, na istoimenom poluotoku (45°03′N; 14°10′E; 31 m nadmorske visine); oko 5 km jugoistočno od Labina, u sastavu Grada Labina; 30 stanovnika (2021.).

Do XIX. st. ondje je bila glavna luka Labina, a izgradnjom ceste Labin – Rabac gubi na važnosti. Uvala je zaštićena od udara bure i juga, pa je i to bio jedan od razloga za smještaj labinske luke u Prtlog.

Stanovnik je Prtložȏn, a stanovnica Prtložȏnka.

Stanovništvo se tradicionalno bavi ribarstvom, trgovinom, nešto manje i poljodjelstvom (uzgoj maslina), a u novije vrijeme turizmom, ponajprije iznajmljivanjem apartmana i kuća za odmor.

Prtlog i okolica naseljeni su od prapovijesti (mnogobrojne gradine). Za Rimskoga Carstva ondje se nalazila luka obližnje Albone (o tome svjedoče arheološki nalazi). Prtlog svoj najveći uspon doživljava za Mletačke Republike. U blizini naselja nalaze se ostatci romaničke kapele sv. Jurja, u apsidi koje su očuvani ostatci fresaka iz XV. st.

Šire šumsko i obalno područje poluotoka Prtlog, uključujući zaleđe do Labina i dio Rabačke uvale, proglašeno je 1973. zaštićenim krajolikom Republike Hrvatske. Pod nazivom Značajni krajobraz Labin–Rabac–uvala Prklog obuhvaća 1.121,5 ha i pod upravom je županijske ustanove Natura Histrica.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Attilio Degrassi, I porti romani dell'Istria, Scritti vari di antichità, II, Roma 1962.

Vezani članci

Labin