Eder, Albin

Eder, Albin, liječnik (Beč, 12.V.1859 - Lovran, 6.VIII.1916). Studij medicine završio je 1884. u Beču, gdje je bio kirurg do 1892., kad je postao ravnateljem dječjega klimatskog lječilišta (Seehospiz und Asyl für kranke, insbesonders scrophulöse und rhachitische Kinder), danas Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju »Primarijus dr. Martin Horvat« u Rovinju

Osuvremenio ga je i pretvorio u javno lječilište, a u travnju 1895. preselio se u Lovran, gdje je imao privatnu liječničku ordinaciju. Snažno je utjecao na razvitak Lovrana u turističko središte i klimatsko lječilište, pa je potaknuo uvođenje vodovoda i kanalizacije, električne rasvjete te uređenje obalne šetnice. Kad je 1909. osnovano lječilišno povjerenstvo, postao mu je ravnateljem. Tijekom I. svjetskog rata u Lovranu su se zbrinjavali ranjenici s talijanskog bojišta na Soči, pa se Eder uz svoj redoviti posao posvetio njihovu liječenju i rehabilitaciji.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

M. Deželić, Liječnik dr. Albin Eder i njegov doprinos razvoju zdravstva u Istri od godine 1892. do 1916, Medicina, 1986, 22, 3.

Slučajna natuknica

Peruško, Tone