Martin, opat

Martin, opat i papinski izaslanik (VII. st.).

Kao izaslanik pape Ivana IV. stigao je 641. s puno novca u Istru i Dalmaciju radi otkupa kršćana koje su zarobili pogani, tj. Slaveni i Avari. Taj je podatak veoma važan za istarsku povijest jer dokazuje da su u to doba Slaveni u Istri (i Dalmaciji) već bili trajno nazočni.

Pripisuje mu se i dopremanje u Rim, po nalogu istoga pape, moći jedanaest istočnojadranskih mučenika (među njima i porečkoga sv. Maura), koje su pohranjene u oratoriju sv. Venancija u krstionici lateranske bazilike.

Zapis o Martinovoj misiji očuvan je u djelu Liber pontificalis bibliotekara Anastazija (IX. st.).

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Makso Peloza, „Rekognicija relikvija dalmatinskih i istarskih mučenika u oratoriju svetog Venancija kod baptisterija lateranske bazilike u Rimu 1962-1964 godine“, Vjesnik za arheologiju i historiju dalmatinsku, LXIII-LXIV, 1961-1962. (1969.), 163-180; Gillian Mackie, „The San Venanzio Chapel in Rome and Martyr Shrine Sequence“, RACAR: revue dʼart canadienne / Canadian Art Review, 23, 1/2, 1996., 1-13; Maurizio Levak, Slaveni vojvode Ivana. Kolonizacija Slavena u Istri u početnom razdoblju franačke uprave, Zagreb 2007., 49-52.

Vezani članci

Ivan IV.

Slučajna natuknica

Andrea da Parenzo