Elerji (Jelarji)

Elerji (Jelarji)

Elerji (ranije Jelarji, tal. Elleri), naselje na lokalnoj cesti Škofije-Hrvatini (45°35′N; 13°47′E; 165 m nadmorske visine); 181 stanovnika (2019.); općina Kopar.

Stanovnici se najviše bave vinogradarstvom (malvazija, borgonja, refošk). Uz samu talijansku granicu nalazi se kamenolom koji se koristio za izgradnju tršćanske luke.

Sjeverno od Spodnjih Škofija, na 245 m nadmorske visine (Gradišče ili Kaštelir) nalaze se ostatci gradinskoga naselja koje su više godina istraživali tršćanski arheolozi (Franca Maselli Scotti). Pronađeni su ostatci brončanodobnih, željeznodobnih i rimskodobnih slojeva naselja, te željeznodobna nekropola na položaju Sv. Barbare (sjeverozapadno od gradine). Važna su i dva republikanska latinska natpisa koji spominju municipalno ustrojstvo nekog obližnjeg naselja (Tergeste ili Aegida).

Odlukom Skupštine općine Kopar od 30.XI.2017. dotadašnje ime naselja Jelarji promijenjeno je u Elerji čime je udovoljeno zahtjevu mještana koji su godinama ukazivali da je povijesno ime naselja Elerji, koje je 1955. bilo promijenjeno u Jelarji.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Il Civico Museo Archeologico di Muggia, Muggia 1997.

Slučajna natuknica

Raški zaljev