Kunićarstvo

Kunićarstvo, uzgoj kunića (Lepus cuniculus L.), sisavca iz velike obitelji glodavaca. Potječe od divljega kunića. Raširen je u Sredozemlju, većem dijelu Europe i Aziji. U Australiji i Novome Zelandu jedna je od izvornih vrsta životinja. Kunić je vrlo plodna životinja i brzo se razmnaža; ima petstotinjak njegovih pasmina i tipova. 

Farmsko kunićarstvo razvijeno je u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj. Meso mu je izrazito dijetetsko, niske kalorične vrijednosti, bogato bjelančevinama, gotovo bez masti. Njegove kožice i krzno služe u proizvodnji galanterije i krznarstvu. Kao laboratorijska životinja služi u med. istraživanju te u pripremanju različitih cjepiva (npr. protiv bjesnoće). U Istri se u stajama staroga tipa redovito drže i kunići, iako se u statističkim iskazima ne spominju. Sami se brinu o razmnažanju i biološkom održanju, a hraneći se otpatcima, u mnogim seoskim gospodarstvima pridonose jeftinoj, gotovo besplatnoj ljudskoj prehrani.


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Agraria Koper