misal

Misal (lat. missale), u Katoličkoj crkvi liturgijska knjiga u kojoj su skupljeni tekstovi - molitve i čitanja - iz Biblije koji se upotrebljavaju u liturgiji, tj. misi.

Oblikovao se od X. do XII. st. iz različitih knjiga u jedinstvenu knjigu (Missale plenum) koju su franjevci oblikovali kao Missale Romanum (Rimski misal), te je takav od 1570. propisan za čitavu Katoličku crkvu.

Misal sadrži kalendar, temporal (mise kroz godinu), sanktoral (mise za svetačne dane) i komunal (zajednički misni dijelovi za svece, mrtve i druge prigode).

U Istri su se upotrebljavali i latinski i glagoljski misali. Među glagoljskim misalima posebice se starinom, ljepotom i važnošću ističu: Novakov misal iz 1368. (danas u Beču), Ročki misal s kraja XIV. ili početka XV. st. (Nacionalna knjižnica u Beču) i Beramski misal s početka XV. st. (Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Ljubljani). Potonje je ilustrirao Bartol iz Krbave. Na temelju tekstova Novakova misala, koji je bio otkupljen za Nuglu 1405., priređen je prvotisak glagoljskoga misala 1483.

Nakon Tridentskoga koncila mnogobrojni su rukopisni misali na pergameni poslužili kao materijal za uvez knjiga, tako da u knjižnicama diljem svijeta postoje mnogobrojni fragmenti misala.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Rubbi, Antonio