Narodna prosvjeta, mjesečnik

Narodna prosvjeta, mjesečnik za školstvo, književnost i prosvjetu istoimenoga društva, koje se od 1906. naziva Hrvatskim učiteljskim društvom za Istru. Glasilo je izlazilo 1906-14. U prvom broju objavilo je program društva prema kojemu je zadatak njegovih članova rad oko podizanja narodne prosvjete u hrvatskoj sredini. 

Novine su nastojale hrvatskim učiteljima pomoći oko šire stručne i metodičke izobrazbe, i time podizanja ugleda učiteljstva. Redovito su izvještavale o radu društva, prenosile rasprave sa skupština, dogovore o organizaciji učeničkih izleta, o zahtjevu da se uz mušku učiteljsku školu otvori u Istri i ženska učiteljska škola, prijedlogu da se tjelesni odgoj kao školski predmet uvede po jedan sat dnevno u sve pučke škole i da se osigura prostor za igrališta i prostorije za tjelovježbu. Objavljivale su također pjesme, crtice, pripovijetke, ocjene, prikaze i preporuke knjiž. djela. Glasilo je kao i društvo obuhvaćalo članstvo kotareva Pula, Poreč, Kopar i Pazin, a od 1906. i kotar Volosko, tj. cijelu Istru. Glavni urednici bili su nadučitelj u Puli Ernest Jelušić (do 1908), nadučitelj u Pazinu Josip Baćić (od 1909., br. 1 do 1911., br. 5), nadučitelj u Roču Gašo Licul i neko vrijeme nadučitelj u Puli N. Magašić (od 1911., od br. 6 do kraja 1913), J. Kuhar u Kastvu (1914., br. 1-7). Prestao je izlaziti na početku I. svjetskog rata.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

T. Peruško, Dva istarska učiteljska časopisa (Prilog historiji hrvatske štampe u Istri), Jadranski zbornik, 1957, 2; B. Jakovljević, Učiteljski list »Narodna prosvjeta« 1906-1914, Jadranski zbornik, 1976-1978, 10; isti, Osnivanje učiteljskih društva u Istri i njihova borba za narodno školstvo u prošlom i početkom ovog stoljeća, Jadranski zbornik, 1990-1991, 14.

Slučajna natuknica

Tondelli, Giuseppe