Brijunski (Brionski) plenum

Brijunski plenum

Brijunski plenum, četvrti plenarni sastanak Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije (SKJ), održan 1.VII.1966. na Brijunima (Brioni) pod predsjedanjem generalnoga sekretara SKJ Josipa Broza - Tita.

Sazvan je nakon VIII. kongresa SKJ, održanoga 1964., na kojem je Broz najavio nove pomake u razvoju socijalističkog samoupravljanja, među ostalim manje miješanja političara i društvenopolitičkih organizacija u tzv. društvenu proizvodnju, ostvarivanje pune ravnopravnosti naroda i narodnosti u Jugoslaviji. Provedbi gospodarske i društvene reforme i odluka VIII. kongresa odupirale su se državnocentralističke, birokratske i unitarističke struje u SKJ predvođene nekim pripadnicima državnoga i partijskog vodstva i Službe državne sigurnosti (preko koje se provodio policijski nadzor, zastrašivanje i teror u društvu); među njima je bio potpredsjednik SFRJ i član Izvršnoga komiteta CK SKJ Aleksandar Ranković, glavni promicatelj unitarističke politike, dugogodišnji ministar unutrašnjih poslova. Na Brozov poticaj oni su na Brijunskom plenumu optuženi za urotu protiv socijalističkog samoupravljanja te lišeni vodećih funkcija u SKJ i u državnim tijelima.

Nakon plenuma nastavile su se provoditi započete reforme i pokrenute su nove, postupno se uvodila relativna demokratizacija u politički i gospodarski život zemlje sve do Hrvatskoga proljeća 1971., nakon kojega je ponovno ojačan državni centralizam i policijski nadzor.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply