Sirotić, Zvonimir

Sirotić, Zvonimir, elektrostrojar, sveučilišni profesor (Slum kod Buzeta, 30.IV.1921. - Zagreb, 17.X.2013.). Kad mu je bilo sedam godina, otac, hrvatski učitelj, dobio je premještaj iz Istre u Milano, pa obitelj emigrira u Jugoslaviju. Osnovnu školu pohađao je u Rijeci i Zagrebu. Gimnaziju je završio u Zagrebu 1939. kada se upisao na Tehnički fakultet. Na fakultetu je upoznao prof. Antuna Dolenca s kojim će kasnije dugo surađivati. 

Godine 1940. bio je na praksi u njemačkom "Siemensu" gdje se u potpunosti opredijelio za strojarstvo. Diplomirao je 1947. s radom o krivulji regulacije sinkronog stroja koji će poslužiti za projektiranje regulacije napona u HE Mariborski otok, prvoj poratnoj hidroelektrani u Jugoslaviji. Za nj je generator napravila zagrebačka tvornica "Rade Končar" u kojoj je Sirotić na Dolencov poziv zaposlen nekoliko dana nakon diplomiranja. Sudjelovao je u izradi generatora za HE Split, tada najvećeg hidrogeneratora na svijetu, i onog za Chichoki Mallian u Pakistanu, što je bio prvi "Končarov" izvozni posao. Sirotić je u "Končaru" bio šef konstrukcije rotacijskih strojeva, ali je već od 1950. počeo i sveučilišnu karijeru, najprije kao honorarni asistent u Zavodu za elektrostrojarstvo Tehničkog fakulteta u Zagrebu. Godine 1961. izabran je na fakultetu (tada već Elektrotehnički fakultet, ETF) za izvanrednog profesora i u cijelosti prelazi na nj, iako i dalje, kao savjetnik, sudjeluje u razvoju električnih strojeva u "Končaru". Držao je kolegij Konstrukcija električnih strojeva, a nakon Dolencovog umirovljenja preuzeo je i Sinkrone strojeve. Godine 1974.-76. bio je dekan ETF-a. Autor je niza znanstvenih i stručnih radova. Sudjelovao je u konstruiranju brojnih generatora, na početku i onog za TE Plomin 2.


Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

M. Ožanić, Velikani hrvatske znanosti, Prof. dr. Zvonimir Sirotić (1921.-2013.), 2012. i M. Vražić, In memoriam Zvonimir Sirotić, FER 2013., www.croatianhistory.net/etf/sirotic.html

Slučajna natuknica

Ribarić, Josip