Brioni Pula, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimila Sandra Zrinić Terlević), 2011.

Brioni, trgovačko društvo

Brioni, trgovačko društvo za javni cestovni prijevoz putnika i robe u zemlji i inozemstvu sa sjedištem u Puli.

Osnovano je 1946. kao Autopoduzeće za Istru u Vodnjanu, gdje je djelovalo do pripojenja Pule Hrvatskoj, 15.IX.1947. Tada se seli u Pulu gdje pod istim nazivom posluje do 1948. kada mijenja ime u Transportno remontno autopoduzeće, a 1955. u Autosaobraćaj. Godine 1963. pripaja se riječkom Autotransu. Do osamostaljenja dolazi tri godine kasnije, kada tvrtka vraća ime Autosaobraćaj. Naziv Brioni uzima 1972. nakon spajanja s Lokalnim saobraćajem, pulskim komunalnim poduzećem za lokalni prijevoz putnika. Lokalni saobraćaj se pod novim imenom Pulapromet izdvojio 1984. te se Brioni vraćaju isključivo međugradskom prijevozu.

Sukladno zakonu o pretvorbi društvenih poduzeća, 1993. Brioni se konstituiraju kao dioničko društvo. Početkom 1997. uslijedila je značajna promjena vlasničke strukture, a jedinim članom uprave postao je Ante Kvasina, koji na čelu tvrtke bio 23 godine.

Uz prijevoz putnika, Brioni pružaju usluge popravka i održavanja cestovnih motornih vozila, a posjeduju i trgovinu rezervnih dijelova za osobna i gospodarska vozila, praonicu autobusa i kamiona, više servisa i putničku agenciju.

Od 2019. Brioni, koji su sada društvo s ograničenom odgovornošću, djeluju u sastavu slovenske tvrtke Nomago, koja je otkupila sve dionice i postala stopostotnim vlasnikom pulske tvrtke.

http://www.brioni.hr/

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Mladen Ferenčić, "Brioni d. d., Pula", Istarska enciklopedija, Zagreb 2005.,104.

Slučajna natuknica

Parenzana