Zračna luka Vrsar

Zračna luka Vrsar

Zračna luka Vrsar, sletište i uzletište na lokalitetu Stancija Crljenka oko 2 km jugoistočno od Vrsara, uređeno 1976. za sportske zrakoplove, aviotaksije, padobranstvo i treninge te za potrebe vatrogastva.

Registrirana je 1994. za međunarodni promet pa je od travnja do studenoga otvorena za međunarodne letove.

Opremljena je za prihvat i održavanje manjih zrakoplova: ima asfaltnu uzletno-sletnu stazu dugu 700 m i široku 18 m u smjeru sjever – jug, crpku za gorivo, hangar, servis zrakoplova, restoran i carinsku ispostavu. Operater North Adria Aviation iz Vrsara, koji u Zračnoj luci Vrsar posluje od 1990. i ima zrakoplove s 2, 3, 5, 7 i 15 sjedišta, nudi letove za druga odredišta te panoramske letove, zrakoplovni taksi, najam zrakoplova, školovanje pilota, letove za zdravstvene potrebe, zračno fotografiranje, padobranske skokove i dr. Navigacijske usluge (plan leta, meteorološku situaciju i kontrolu zračnog prometa) operater obavlja preko Zračne luke Pula.

Promet Zračne luke Vrsar godišnje iznosi oko 1.000 zrakoplovnih operacija za dolazak turista, turističke letove, školovanje i trening pilota i dr. Također se održavaju različita natjecanja, među kojima je 1998. bilo i svjetsko padobransko prvenstvo u klasičnim disciplinama. Sadrži i aeropark sa starim zrakoplovima, malu galeriju slika o povijesti zrakoplovstva u Istri te postav predmeta povezanih sa zrakoplovstvom.

Tijekom Domovinskog rata služila je u vojne svrhe nakon što je 7.XII.1991. zapovijedi načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske osnovana Zrakoplovna grupa Vrsar. Time je postala bazom za obuku pilota i naoružavanje sportskih i poljoprivrednih zrakoplova za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ). Zbog toga su je 21.XII.1991. napali zrakoplovi Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva, pri čemu su poginula dva pripadnika HRZ-a, satnik Dragutin Barić i časnički namjesnik Dragan Garvan.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Vezani članci

Vrsar

Slučajna natuknica

Bršica