Cetinski, Vinka

Cetinski, Vinka, turistička stručnjakinja, sveučilišna profesorica, poduzetnica i političarka (Grožnjan, 14.X.1947.). Djevojačkog prezimena Andrić, osnovno je obrazovanje stekla u Novigradu, a srednje u Puli. Studirala je na Ekonomskom fakultetu u Rijeci te Hotelijerskom u Opatiji gdje je diplomirala 1977. Magistrirala je 1984., a doktorat ekonomskih znanosti stekla je 1998. na Ekonomskom fakultetu u Rijeci disertacijom Optimalizacija organizacijske strukture poduzeća. Od 1967. do 1970. radila je kao voditeljica recepcije u hotelskom poduzeću u Novigradu, a taj je posao obavljala i sljedeće tri godine u rovinjskom hotelskom poduzeću Jadran, gdje je 1973.-78. bila referentica u Odjelu plana i analize, pa direktorica Sektora za istraživanje, razvoj i organizaciju do 1990. Sektor marketinga u rovinjskom Jadran-turistu vodila je 1991.-93. U politici je 1990-ih aktivna kao članica HDZ-a te je listopadu 1993. imenovana zamjenicom ministra turizma u HDZ-ovoj vladi koju će dužnost obnašati do kolovoza 2000. U međuvremenu, 1997., izabrana je za HDZ-ovu vijećnicu u Skupštini Istarske županije.

Od 1984. kontinuirano je prisutna u nastavnom procesu sveučilišnih studija, pa 1984.-89. predaje Marketing u turizmu te Ekonomiku turističkog poduzeća na Fakultetu ekonomije i turizma Sveučilišta u Puli, potom 1989.-94. Razvojnu i poslovnu politiku na istom fakultetu, a Animaciju u turizmu 1991.-92. na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji. Kasnije drži kolegije o Malim i srednjim poduzećima i Menadžmentu u turizmu. Godine 2000.-03. savjetnica je u upravi rovinjske tvrtke Adria Resorts. Od ljeta 2003. s pola radnog vremena, a od 2004. s punim radi na Fakultetu za turistički i hotelski menadžment (danas Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, FMTU) u Opatiji, gdje je 2013. bila pročelnica katedre za menadžment. Za docenticu je izbrana 1999., a potom i za izvanrednu te redovnu profesoricu. Iako je u mirovini i dalje je aktivna na opatijskom FTHM-u kao znanstvenica i na doktorskom studiju. Autorica je pet sveučilišnih udžbenika i knjiga iz menadžmenta u turizmu te brojnih znanstvenih i stručnih radova na području turizma. Dobila je niz priznanja, a 1995. odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića za osobite zasluge u gospodarstvu.

Od početka 2010-ih njezino ime često vezuje i uz afere i sudske sporove oko navodnih malverzacija i prijevara u tvrtki Kermes ulaganja tajkuna Danka Končara, u kojoj je bila direktorica, zbog čega je bila i u istražnom zatvoru. Godine 2017. u jednoj od niza parnica koje su u tijeku prvostupanjski je osuđena na vraćanje Končaru 66 milijuna kuna, a odbijen je tužbeni zahtjev u odnosu na njezinog supruga Mirka Cetinskog. Iste godine zajedno sa suprugom Mirkom nepravomoćno je oslobođena svih optužbi za krivotvorenje dokumenata u slučaju kupovine udjela u pulskoj tvrtki Glas Istre od strane Arting studija kojeg je vlasnik Cetinski, a odbijen je i parnični zahtjev tvrtke Kermes ulaganja za povrat 14 milijuna kuna za kupnju tih udjela. Bila je zajedno sa suprugom optužena i za lažne prijave prihoda, u predmetu ispitivanja porijekla imovine, ali su 2017. zbog nedostatka dokaza oslobođeni.

Majka je popularnog pjevača Tonyja Cetinskog i dizajnera Mattea.


Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Vinka Cetinski, životopis, http://lumens.fthm.hr/public/vinkac_cv.pdf; O. Antešić, Vinka Cetinski mora Končaru isplatiti 66 milijuna kuna, Glas Istre, 24. 1. 2017.; F. Vežnaver, Supružnici Cetinski i riječki poreznici oslobođeni optužbe, Glas Istre, 11. 2. 2017.; S. Bodlaj Ivašić, M. Košta, Vinka i Mirko Cetinski nisu krivotvorili dokumente, Glas Istre, 28. 3. 2017.

Slučajna natuknica

Angelini