neolitik

Neolitik (grč. νέoς: nov, mladi i λίϑoς: kamen), mlađe kameno doba sa svojim općim značajkama, sjedilačkim načinom života te gospodarstvom temeljenim na poljodjelstvu i stočarstvu, pojavilo se na istarskom poluotoku tijekom IV. tisućljeća pr. Kr.

U materijalnoj kulturi tada počinje izradba keramičnoga posuđa, a kameno oružje i oruđe izrađuje se tehnikom glačanja i poliranja. U Istri se razlikuju tri razvojna stupnja neolitika: stariji, srednji i mlađi. Razdoblje starijega neolitika može se pratiti od II. stupnja impresso kulture. Osim u pećinama sjeverne Istre, neolitički se čovjek zadržavao u otvorenim naseljima južne Istre (Verudela u Puli, Vela Gromača kraj Kavrana). Na najbolje istraženom nalazištu, Vižuli kraj Medulina (Boris Baćić) potvrđeno je postojanje nadzemnih kuća, a jednostavni loptasti lonci bili su ukrašeni utiskom ruba školjke. Srednji neolitik predstavljen je danilskom kulturom, a kasni neolitik elementima hvarske kulturne skupine. Danilska kultura zastupljena je u naseljima na otvorenom prostoru (Pradišel, Limska gradina), gdje je pronađena keramika loptastih oblika ukrašena geometrijskim motivima i crtama bijele i crvene boje. Naselje na nalazištu Gromača–Javorika na Brijunima iz vremena je kasnoga neolitika. U poluukopanim zemunicama uz keramiku kasnoga neolitika nađeni su i eneolitički i ranobrončanodobni elementi. Neolitik je zastupljen u pećinama (Podrebar, Nugla, Klanjčeva peć) i naseljima na otvorenim prostorima (Verudela, Premantura) te na uzvisinama na kojima su poslije nastajale gradine (Limska gradina, Vrčin, Nezakcij, Vrčevan, Šandalja). Pogrebni običaji su slabo poznati.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

N. Petrić, Prilozi pretpovijesti Istre, Jadranski zbornik, 1976–78, 10; K. Mihovilić, Preistoria dell’Istria dal paleolitico all’età del ferro, Atti della XXIX riunione scientifica, Istituto Italiano di Preistoria e Protostoria, Firenze 1994.

Slučajna natuknica

gradine