Dabac, Tošo

Dabac, Tošo, fotograf (Nova Rača kraj Bjelovara, 18.V.1907. - Zagreb, 9.V.1970.). Krsno mu je ime Teodor Eugen Maria. Fotografijom se bavio od 1930. Glavni je predstavnik socijalnog smjera u hrvatskoj fotografiji i jedan od osnivača tzv. zagrebačke škole umjetničke fotografije. S izraženim smislom zapažanja snima život ulice, prosjake, ljude iz naroda, sajmišta, procesije i putujuće cirkusante, čime anticipira life-fotografiju našega doba. Slijede ciklusi portreta, folklora, životinja, krajolika i kulturnih spomenika, na kojima je radio do kraja života. Jedan od najplodnijih hrvatskih fotografa, svestrano je djelovao na razvoj umjetničke fotografije. 

Među 200 tisuća fotografija koje je snimio i koje su pohranjene u zagrebačkom Arhivu Toše Tapca, dio je iz Istre. S etnografske, ali i političke strane, važne su one iz ranog proljeća 1946., koje su trebale pokazati i raspoloženje naroda za pripajanje Istre Jugoslaviji/Hrvatskoj. U tih mjesec dana krstarenja istarskim poluotokom vodio je i zanimljiv dnevnik u kojemu oslikava tadašnje stanje u Istri, a koji je u svibnju 2008., zajedno s 30-ak fotografija, sačuvanih među tisuću onomad snimljenih, predstavljen na izložbi u novigradskom Muzeju Lapidarium i popraćen katalogom Istarski dnevnik. Istre iz neposrednog poraća dotiče se i Riječki dnevnik, izložba Dapčevih fotografija u Malom salonu u Rijeci 2009., s popratnim katalogom. U prvim godinama poraća Dabac snima i istarske kulturnopovijesne znamenitosti i prirodne ljepote, iz 1950-ih datira njegov ciklus Brijuni.


Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Dabac, Tošo, Hrvatska enciklopedija, http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=13627; Tošo Dabac, Istarski dnevnik / Diario istriano, prir. Marina Benažić i Jerica Ziherl, Novigrad 2008.; Tošo Dabac, Riječki dnevnik / Rijeka Chronicles, prir. Jerica Ziherl i Marina Benažić, Rijeka 2009.

Slučajna natuknica

Istarska sabornica