Rudolf Ernst Marčić, Mošćenice

Marčić, Rudolf Ernst

Marčić, Rudolf Ernst, slikar (Litija, Slovenija, 21.II.1882. - Lovran, 13.X.1960.).

Nakon niže gimnazije polazio je kadetsku školu i postao pješački časnik. Kao poručnik otišao je 1905. na Umjetničku akademiju u Prag, kod profesora Vlahe Bukovca. U Pragu je 1906. imao prvu izložbu, a sljedeće godine živi u Boki kotorskoj, potom predaje crtanje u vojnoj školi u Strassu, pa 1910. u Grazu, a u vojnu mirovinu odlazi 1921. s činom bojnika. Potom se u potpunosti posvećuje slikarstvu, najprije živi i stvara na Bledu, kasnije na otoku Koločepu kraj Dubrovnika. Slikao je prvenstveno pejzaže, najčešće s dalmatinskim, primorskim pa i liburnijskim motivima, panorame Bleda i okolice, a naslikao je i ciklus s motivima iz Albanije. Ističu se radovi: Bitka pri Kolinu (Gradski muzej u Beču), Ob Adriji, Splitska luka, Oblak nad Velebitom, Predpomlad na Bledu (dvorac Suvobor na Bledu)

Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama širom Evrope. Oko tisuću njegovih radova nalazi se u brojnim privatnim kolekcijama.

Bio je član Društva likovnih umjetnika Štajerske, bečkog Albrecht Dürer-Bunda, Vesne te utemeljitelj umjetničkog društva u Osijeku.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Francè Stelè, "Marčić, Rudolf Ernst", Slovenska biografija, 2013., https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi347744/.

Slučajna natuknica

Cisco, Mariano