Toni Kljaković (iz fotoarhive Glasa Istre)

Kljaković, Toni (Ante)

Kljaković, Toni (Ante), pjevač zabavne glazbe (Solin, 31.VII.1932. - Pula, 2.XI.2007.). U Splitu je 1950. završio srednju tehničku školu. Debitirao je 1957. pobijedivši na Prvom pljesku u zagrebačkom Varijeteu, a 1958. osvojio prvu nagradu publike na festivalu u Opatiji popijevkom Sretna luka Milutina Vandekara. Nastupao na festivalima zabavne glazbe u Zagrebu, Krapini, Slavonskoj Požegi, Poreču i Splitu, gdje je 1964. u duetu s Terezom Kesovijom osvojio prvu nagradu publike i drugu nagradu ocjenjivačkoga suda skladbom Nima Splita do Splita Nikice Kalogjere, koja je postala himnom tog festivala. 

Posebno je popularna postala njegova interpretacija Kalogjerine popijevke Maškare, kao i hrvatske inačice Pčelice Maje, uvodne pjesmice istoimenog crtića. Najveće je uspjehe ostvario na festivalu Melodije Istre i Kvarnera, na kojem je u 23 nastupa pobijedio 7 puta (prvi put 1969., posljednji 1985.) i izveo 42 skladbe među kojima su Urinjska baklja(1968.), Kartulina z Kraljevice (1970.), Ognjišće (1971.), Trsački prošijani (1973.) i Nebuloza (1975.). Toliko je usavršio primorsku čakavicu da su mnogi mislili da je rođeni Primorac, a ne Dalmatinac, Solinjanin. Surađivao je s istaknutim skladateljima (Zdenko Runjić, Nello Milotti, Mario Nardelli, Arsen Dedić, Stjepan Mihaljinec) i tekstopiscima (Ljubo Pavešić, David Kabalin, Boško Obradović), snimio nekoliko malih gramofonskih ploča, sudjelovao u mnogobrojnim radijskim i TV emisijama. Kao poklonik klapskoga pjevanja, polovicom 1950-ih pjevao je u klapi Grupa Dalmatinaca Petra Tralića, a poslije surađivao s Vokalistima SaloneLadaricama i Rusulicama. Preminuo je nenadano, od posljedica srčanog infarkta na sceni pulskog INK-a tijekom nastupa na koncertu Evviva Milotti, u čast 80. rođendana poznatog istarskog skladatelja, čiju je skladbu Noštromo pjevao s Marijom Lipovšekom Battifiacom.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Lada Duraković, Kljaković, Toni (Ante), Hrvatski biografski leksikon, 2009.; Slavica Mrkić Modrić, Roberto Licul, Na hrbatu od oblaka, s miron leti uspomena, Glas Istre, 4. 11. 2007.

Slučajna natuknica

Rusich, Sergio