Mezulić, Milivoj

Mezulić, Milivoj (Pula, 14. VII. 1906 - Zagreb, 20. VII. 2001), prevoditelj. Diplomirao je i doktorirao na Pravnome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Samozatajan intelektualac koji se posvetio prevođenju s engleskoga, francuskoga i njemačkoga na hrvatski jezik.

Prevodio je djela od političke literature klasika marksizma, preko filozofske literature, kulturoloških naslova i tema iz povijesti civilizacije, pa do beletristike, posebice književne klasike. Prevoditelj pozamašnih djela i redaktora prijevodâ. Izraz mu je kultiviran, izvrsno je poznavao jezike s kojih je prevodio, a iznimno dobro materinski hrvatski. Potpisuje prijevode djela Karla Marxa i Friedricha Engelsa te naslove o njihovu životu i djelu, potom Franza Mehringa (Historija njemačke socijalne demokracije, 1952/53), Hermanna Kestena (Kopernik i njegov svijet, 1956), zatim nekoliko knjiga u značajnoj UNESCO-ovoj ediciji Historija čovječanstva, a posebice valja izdvojiti Velike civilizacije srednjega vijeka (1972). Redigirao je prijevod Analize karaktera (1982) Wilhelma Reicha. Od knjiga za djecu i mladež ističu se prijevodi djela Kapetan Fracasse (1985) Theophilea Gautiera, a posebice stanovit vrhunac Mezulićeva prevoditeljstva, djelo Doktor Faustus (1976., 2000) Thomasa Manna, za koji je nagrađen Nagradom Društva hrvatskih književnih prevoditelja. Surađivao je s nekim od najznačajnijih domaćih nakladničkih kuća: Kultura, Naprijed, Otokar Keršovani, Grafički zavod Hrvatske i dr.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

"Hrvatski leksikon" II. (1997.); Katalog Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu; Pismohrana Društva hrvatskih književnih prevoditelja.