Guido Rauch (fotoarhiva Glasa Istre)

Rauch, Guido

Rauch, Guido, liječnik, kardiolog (Pula, 24.VIII.1931. - Pula, 7.VIII.2008.). Medicinski fakultet završio je u Rijeci 1960. a prvo zaposlenje dobio je 1961. u labinskom Domu zdravlja, radeći u Potpićnu i vodeći bolnički odjel u Raši. Godine 1963. prelazi u Opću bolnicu u Puli gdje je ostao cijeli radni vijek. 

Ubrzo po dolasku u Pulu počinje specijalizaciju iz interne medicine koju je završio na Medicinskom fakultetu Zagrebu 1967. te se u potpunosti posvetio kardiologiji. Od 1968. vodi Odjel kardiologije u pulskoj Općoj bolnici, a na njegovo insistiranje 1972. otvorena je koronarna jedinica s intenzivnim liječenjem, među prvima u tadašnjoj Jugoslaviji. Godine 1977. završio je i poslijediplomski studij iz kardiologije na zagrebačkoj Medicini, a u bolničkoj praksi zaslužan je za uvođenje novih dijagnostičkih i terapijskih metoda, poput fonokardiografije, ergometrije, Holter EKG-a... Ranih 1970-ih uveo je u pulsku bolnicu privremenu srčanu elektrostimulaciju kao terapiju kod srčanih aritmija, kasnije i invazivnu dijagnostiku i terapiju srčanih bolesti. Pravu budućnost kardiologije vidio je u preventivi te insistirao na otkrivanju i liječenju čimbenika rizika koji dovode do kardiovaskularnih bolesti. Svoje znanje i iskustvo rado je prenosio i pod njegovim nadzorom stasali su mnogi internisti kardiolozi. U niz navrata bio je zamjenik rukovoditelja djelatnosti, a kardiologiju je vodio do umirovljenja 1997. Bio je vrlo omiljen i cijenjen kod pacijenata i veliki filantrop. Izvan medicine zanimao se i za matematiku, filozofiju, geografiju, astronomiju, amaterski je svirao mandolinu i gitaru te uživao u moru i udičarenju.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

In memoriam, Dr. Guido Rauch, Glas Istre, 12. 8. 2008.; Nediljko Jukić, U spomen: Guido Rauch, dr. med., Glasnik pulske bolnice, Vol. 5, No. 5, 2008.

Slučajna natuknica

Pikunić, Mijo