Giordano Soppelsa (treći slijeva) s rukovodstvom udruge Società Operaia di Mutuo Soccorso “Onorato Zustovi” u povodu 100. rođendana (slijeva: Stelio Pereni, Lorenzo Verbano, G. Soppelsa, Roberto Silli, Tomaso Millevoi, Giulio Gobbo), (La nuova Voce Giuliana, 1. 2. 2011.)

Soppelsa, Giordano

Soppelsa, Giordano, upravitelj kulturne baštine (Labin, 30.XII.1910. – Maser kraj Trevisa, 8.I.2014.). U rodnom gradu živio je do 20. godine kad odlazi u Veneciju na služenje vojnog roka u talijanskoj ratnoj mornarici. Potom je bio posilni admirala Aimonea Savojskog (vojvode od Aoste koji je za vrijeme NDH, 1941.-43., bio hrvatski kralj pod imenom Tomislav II. iako nikad nije preuzeo prijestolje), s kojim je neko vrijeme bio u Kvirinalu u Rimu, potom u kraljevskom dvoru u Caserti. Nakon kapitulacije Italije sudjeluje u pokretu otpora, a u poraću se seli u Maser kraj Trevisa, gdje je bio upravitelj (domar) velike paladijevske Ville di Maser (Villa Barbaro) koja je od 1966. pod zaštitom UNESCO-a. U mirovinu je otišao s 83 godine.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Giuseppe Clean, Centenario della nascita dell'albonese Giordano Soppelsa, La nuova Voce Giuliana, br. 233, 1. 2. 2011., obavijest o smrti u La nuova Voce Giuliana, br. 297, 16. 2. 2014.

Slučajna natuknica

Papp, Anton