Grafika "Istjerivanje pulskog biskupa Paola Giovannija Battiste Vergerija", izrađena prema slici Pietra Della Vecchije

Della Vecchia, Pietro

Della Vecchia, Pietro, slikar (Venecija, 1603. – Vicenza, 8.IX.1678.).

Otac slikara Gasparea čije se slike nalaze u Bujama, Poreču i Izoli.

Za pulskog biskupa Aloisija Marcella (od 1653. do smrti 1661.) izradio je poveliku (cca 150 x 450 cm) sliku Istjerivanje pulskog biskupa Paola Giovannija Battiste Vergerija. Ta je slika u XVIII. st. bila u sakristiji katedrale, potom se spominje u svetištu, a nakon velikog požara 1923. bila je u pulskom gradskom muzeju. Sada se nalazi u Seminario vescovile u Trstu. U sredini kompozicije prikazana je crkva otvorenih vrata i sa svake strane dvije grupe ljudi: s desne grupa s biskupom prilazi crkvi, a slijeva se udaljavaju biskup Vergerio i njegova pratnja. Na desnoj, "pravovjernoj" strani prikazan je u nadnaravnoj veličini poklekli biskup Marcello dok je s druge strane naslikana ogromna figura mladića u bijegu. Ovom je slikom pulski prelat pokazao svoj odnos prema biskupu koji je bio na njegovoj stolici pred više od 100 godina i optuživan za protestantsku herezu.

Giovanni Battista Vergerio bio je pulski biskup 1532.-48. a njegov radikalniji brat, modruški i koparski biskup Pier Paolo (1498.–1565.) aktivno se priklonio protestantizmu. Pulska je slika jedan od najzanimljivijih primjera protureformacijske ikonografije i u biti predstavlja emfatični portret biskupa Marcella i njegovu samopromociju kao uzornog katoličkog pregaoca.

Pietro Stancovich (Petar Stanković) dao je po ovoj slici izraditi grafiku te je s opisom objavio u prvom svesku (nakon str. 293) svoje Biografia degli uomini distinti dell’Istria, I-III, Trieste, 1828.-29.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Enrico Lucchese, "Il 'telero' per il duomo di Pola e altre opere di Pietro della Vecchia", Arte in Friuli, arte a Trieste, 23, 2004., str. 187-194.

Slučajna natuknica

Crnobori, Josip