Giovanni Bonivento, grupni portret profesionalne skupine mačevalaca, Pula, 1920., (fotoarhiva Povijesnog i pomorskog muzeja Istre)

Bonivento, Giovanni

Bonivento, Giovanni, profesionalni i umjetnički fotograf (Pula, 1863. – Pula, 17.XII.1934.).

Roditelji Gaetano i Carolina rođ. De Rivi.

Fotografsku karijeru započeo je oko 1895. u Puli kada je preuzeo atelijer Basiliusa Circovicha (Stabilimento fotografico ex Circovich Bonivento) na adresi Piazza Ninfea 3. S vremenom je atelijer prerastao u fotografski umjetnički zavod (Photographische artist. Anstalt G. Bonivento). Snimao je prvenstveno pojedinačne i grupne portrete u tehnici platinotipije te javne događaje iz svakodnevnoga života Pule. Na fotografskim kartonima njegovih fotografija istaknut je motiv sidra s kraljevskom krunom i užetom što ukazuje da je vjerojatno imao i status mornaričkoga fotografa. Poslije 1918. atelijer djeluje na adresi Via Emanuele Filiberto di Savoia 2. Oko 1931. seli atelijer na novu adresu Via Campomarzio 1 gdje će djelovati do smrti.

Pokopan je na pulskome groblju Monte Giro.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Raul Marsetič, Il cimiterio civico di Monte Ghiro a Pola (1846-1947), Rovinj 2013.; Lana Skuljan, Fotografija u Istri do 1918, Pula 2009.; Katarina Zenzerović, Monika Petrović, Arena i okolni parkovi – nekada i danas, Pula 2018.

Slučajna natuknica

Kosanović, Dejan