Majstor Stjepan iz Kranja, klesarski znak u crkvi sv. Mihovila u Biljani, (fotografija iz: Samo Štefanac, Meister Stefan aus Krainburg...)

Majstor Stjepan iz Kranja

Majstor Stjepan iz Kranja (Stefan, Štefan, Majstor iz Kranja), slovenski graditelj (prva polovica 16. st.).

Sagradio je 1526. trobrodnu župnu crkvu sv. Jurja s gotičkim rebrastim svodovima u Oprtlju. Na vratima sakristije isklesan je natpis H(OC) F(ECIT) M(A)GI(STER) (klesarski znak) DE CR(A)INBURG. Budući je majstor umjesto imena stavio svoj klesarski znak, u literaturi se do objave Sama Štefanca spominjao kao „Majstor iz Kranja“. U crkvi je njegov znak (potpis) isklesan na još nekoliko mjesta. Isti se klesarski znak, zajedno s još dva, vidi na kamenim elementima svetišta crkve Sv. Duha kraj Štrpeda koja je dovršena 6.VI.1500., što je zabilježeno na glagoljskom natpisu. Klesarski znak ovog majstora isklesan je i na jednom od zaglavnih kamenova svoda crkve sv. Mihovila u Biljani (Goriška brda) sagrađenoj 1534. Najvažniji dokument o ovom kranjskom majstoru je zapis na zidu svetišta crkve sv. Luke u Spodnjim Praprečama (Domžale) iz 1522., gdje je uz klesarski znak zabilježeno i njegovo ime. Crkve iz Štrpeda, Prapreča, Oprtlja i Biljane imaju slične svodove, a posebno je podudaran svodni sustav trobrodnih crkava iz Oprtlja i Prapreča.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Radovan Ivančević, Crkva sv. Jurja u Oprtlju, Radovi Odsjeka za povijest umjetnosti, 4, Zagreb 1963., 19-44; isti, Crkva sv. Duha kod Štrpeda u Istri, Radovi Odsjeka za povijest umjetnosti, 6, Zagreb 1969., 17-26; Branko Fučić, Glagoljski natpisi, Zagreb 1982., 339; Marijan Bradanović, Sljedbenik "Majstora iz Kranja" u službi Serenissime, Acta Bullearum, 1, Buje 1999., 85-92; Samo Štefanac, Meister Stefan aus Krainburg, der letzte Vertreter der spätgotischen Architektur in Oberkrain, Zbornik za umetnostno zgodovino, 52, Ljubljana 2016., 57-86.

Slučajna natuknica

lopica ili loža