Pulski dani eseja, zaštitni znak

Pulski dani eseja

Pulski dani eseja (PDE), međunarodna književno-kulturna manifestacija koja se od 2003. održava u Puli, u organizaciji Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika (IO DHK) i časopisa za književnost, umjetnost i kulturu Nova Istra.

Idejni začetnik i pokretač Pulskih dana eseja je književnik Boris Domagoj Biletić. Njihova preteča bili su skupovi o kraju stoljeća/tisućljeća istoga organizatora (prvi takovrsni u Hrvatskoj), pod naslovom Čitajući znakove vremena, održani 1998. i 1999. u Poreču i Rovinju, dočim je pulski skup predviđen 2000. bio iz tehničkih razloga otkazan. Poticaj Danima bio je i međunarodni okrugli stol (Anti)globalizacija i kultura, održan na pulskome Sajmu knjiga 2002. u suorganizaciji IO DHK i Sajma, koji je okupio brojne urednike najvažnijih književnih i kulturnih časopisa iz Hrvatske i nekoliko europskih zemalja.

Pulski dani eseja održavaju se u listopadu, a lokacije njegovih programa dosad su bile: Dom hrvatskih branitelja, Gradska knjižnica i čitaonica Pula te Klub hrvatskih književnika "Dr. Ljubica Ivezić" (sjedište IO DHK i uredništva Nove Istre). Središnji program i oni popratni odvijali su se i u drugim prikladnim pulskim prostorima te povremeno i u nekim istarskim mjestima.

Program Pulskih dana eseja dvodnevni je, katkad i dvodijelni, kada se uz zadanu temu esejiziranja kao posebna sesija odvija i "Ogled o eseju" u kojoj se na esejistički način raspravlja o ovome književnom žanru. Dani su nekoliko godina bili i završnica tradicionalnih Dana Nove Istre, kada je čitav tjedan bio posvećen književnosti, nakladništvu, esejistici, autorima i novim knjigama.

Središnje su zadane teme proteklih godina bile: Identitet i globalizacija (2003.), Grad - esej (s popratnim programom Joyce u Puli; 2004.), Kako čitam(o) Europu? (2005.), Ljubav i mržnja (2006.), Provincija (2007.), Autoritet (2008.), Manipulacija (objavljena posebna knjiga; 2009.), Zvane Črnja (2010.), Dokolica (objavljena posebna knjiga, 2011.), Politika i političari (2012.), Optimizam (2013.), Hrvatska književnost u susjedstvu (objavljen poseban zbornik; 2014.), (Ne)sloboda ili demokratska cenzura (2015.), Hrvatski književni regionalizam - nekoć i danas (2016.), Patnja (2017.), 2018. - 1918. Stoljeće od raspada Monarhije (2018.), Akademik Josip Bratulić (2019.), Zbilja i sudbina književnosti (samo na mreži, zbog pandemije; 2020.), Pisac, demokracija, ideologija (2021.).

Do 2021. na Pulskim danima eseja sudjelovalo je 275 esejista iz 15 zemalja (Europe i Južne Amerike) te 60-ak sudionika popratnih programa (glazbenih, likovnih, raznih projekcija i dr.). Predstavljeno je 40-ak novih knjiga te održano više od 40 popratnih i posebnih programa.

Eseji koji nisu objavljeni u zasebnim knjigama/separatima i u zbornicima redovito se tiskaju kao temati u časopisu Nova Istra. Godine 2008. objavljen je zbornik Esej danas koji obuhvaća oglede priopćene u prvih pet godišta Pulskih dana eseja (2003.-07.).

Godine 2007. u sklopu manifestacije utemeljena je Nagrada "Zvane Črnja", koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika i njegov Istarski ogranak, za najbolju godišnju hrvatsku knjigu eseja. Od 2007. do 2020. dobitnici su bili: Tomislav Žigmanov, Mirko Tomasović, Roman Karlović, Dean Duda, Marko Pogačar, Dunja Detoni Dujmić, Marko Grčić, Pavao Pavličić, Marina Šur Puhlovski, Ivica Matičević, Jelena Lužina, Damir Barbarić, Zlatko Kramarić, Leo Rafolt i Božica Jelušić.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply