Pattuna

Pattuna, obitelj istarskih i riječkih kirurga i liječnika iz XVIII.st., podrijetlom s otoka Krete. Nakon osmanlijskog osvajanja Krete (1669) obitelj se naselila u Rovinju. Nema podataka o kontinuitetu njihova života u Istri. Bartolomeo (1702–1765), kirurg u Rovinju (u verbalu iz 1719. razabire se da je dvanaest godina obavljao tu dužnost i da se »smatrao Rovinjcem«); može se pretpostaviti da je 1730-ih god. bio riječkim kirurgom (1739. napustio dužnost), potom i kirurgom u Ljubljani; poslije se vratio u Rijeku.

Njegov sin Nicolò Alvise (1703 – poslije 1782), riječki kirurg, studirao je medicinu u Padovi (1725–27). Stekao je i diplomu protokirurga nakon što je položio poseban ispit pred tršćanskim povjerenstvom (1745). Ženio se dvaput, a u prvom je braku (s Monikom Epić) imao četvero djece. Njegov sin Bartolomeo, ugledni liječnik i travar, najveći je dio života proveo u mjestu Gradisca d’Isonzo. Medicinom se bavio i brat Nicolòa Alvisea Teodoro, koji se u mlet. arhivskim vrelima 1773. spominje kao »sin pokojnog Bartolomea, rodom iz trgovišta Rovinja, sada nastanjen u Oprtlju, po zanimanju kirurg«.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

R. i M. Matejčić, Ars Aesculapii, Prilozi za povijest zdravstvene kulture Rijeke i Hrvatskog primorja, Rijeka 1982; M. Bertoša, Gdje je nestao istarski kirurg Teodoro Pattuna?, Glas Istre, 26. IV. 1999.

Slučajna natuknica

Andeško-Meranski