Dacci (Daci, Dazzi, Dazij)

Dacci (Daci, Dazzi, Dazij), mletačka obitelj graditelja orgulja u XVIII. i na početku XIX. st.

Nasljednici su graditeljske radionice Petra Nakića u Veneciji i nastavljači njegova rada, te im glazbala imaju sva obilježja Nakićeve škole, vrsnoću izradbe zračnica, mehanike i svirala te plemenitost tona (L. Šaban).

Francesco (?, 1712. – Venecija, 1784.), darovit je Nakićev učenik kojemu majstor 1760. povjerava vođenje radionice. Od 1770. Nakićev je nasljednik te nastavlja njegov rad. Gradio je mnogobrojne orgulje također po Istri, Hrvatskome primorju i Dalmaciji. U Istri se 1759. navodi kao majstorski pomoćnik na izradbi orgulja župne crkve sv. Nikole u Pazinu i u ugovoru za izradbu orgulja Eufrazijeve bazilike u Poreču. Samostalno je izgradio orgulje u župnoj crkvi Uznesenja Bl. Djevice Marije u Umagu 1776.

Francesco Antonio (Venecija, 18.II.1751. – Venecija, 23.III.1804.), Francescov nećak, vjerojatno đak Nakićeve škole, radio je u obiteljskoj radionici. Koliko je poznato, u Hrvatskoj je izgradio samo orgulje u župnoj crkvi u Novigradu (1794.).

Giacomo (XVIII. st.), otac Francesca Antonija, izradio je kućište za Nakićeve orgulje u Nerežišćima na Braču. Nakon smrti Francesca Antonija Nakićevu je radionicu preuzeo Gaetano Callido.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Giuseppe Radole, L’arte organaria in Istria, Bologna 1969.; Ladislav Šaban, Umjetnost i djela graditelja orgulja Petra Nakića u Dalmaciji i Istri, Arti musices, 1973., 4.

Vezani članci

orgulje