Plivačko natjecanje u Puli, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Dejan Štifanić)

plivanje u Puli

Plivanje, sportska grana u kojoj se natjecatelji pojedinačno ili u štafetama natječu u brzom plivanju u različitim disciplinama, ovisno o tehnici plivanja i duljini staze.

Muškarci i žene natječu se u četirima različitim načinima: leptir (delfin), leđno, prsno i slobodno, te u mješovitom plivanju u kojem svaki natjecatelj opisanim redoslijedom pliva dionice na četiri načina. Službeni svjetski rekordi vode se u disciplinama slobodnoga plivanja: 100 metara (m), 200 m, 400 m, 800 m i 1500 m; prsno, leđno i leptir: 100 m i 200 m; mješovito: 200 m i 400 m; štafete: 4×100 m slobodno i 4x100 m mješovito, te samo za muškarce 4×200 m slobodno. Natjecanja se održavaju u otvorenim ili zatvorenim bazenima sa slatkom ili slanom vodom. Od 1957. priznaju se samo rekordi postignuti u bazenima dužim od 50 m.

Početci plivanja u Puli datiraju se u 1885., kada je održana prva zabilježena škola plivanja za djecu austrijskih časnika na kupalištu u gradskoj luci. Nakon toga održavala su se plivačka natjecanja u luci, Valkanama, Saccorgiani, na 100 ili 200 m.

Poslije Prvog svjetskog rata utemeljena su sportska društva u kojima su bili i plivači. Poslije Drugog svjetskog rata u Puli je djelovao plivački i vaterpolski klub Jadran (do 1958.). Iz tog su razdoblja pod vodstvom Merklina poznati plivači Angelini, Apat, Gržinić, Nefat, vaterpolisti Stipanić, Radolović i dr. Od 1961. djelovao je plivačko-vaterpolski klub Pula. Poznatiji plivači i vaterpolisti bili su Mihovilović, Nekora, Božac, Manin, Jurica, Makovac, Lanča, Burić.

Od 1965. djelovao je plivačko-vaterpolski klub Mornar sa sjedištem u uvali Valsaline. Među osnivačima bili su Makovac, Mihovilović, Štifanić, Jergović, Gržinić, a poznatiji plivači i vaterpolisti bili su Bobić, Melon, Bugarin, Popović, Fanizzi, Stojan, Skoko, Delbianco, Živković, Jadreško, Sponza, Lukašić.

Sekcija plivanja perajama pri Centru za podvodne aktivnosti (CPA) Pula utemeljena je 1978., i ubrzo je prerasla u Plivački klub Pula. Prve medalje na prvenstvu Hrvatske 1981. u Splitu osvojili su Melita Milić, Miljenko Ujčić; 1982. Danijela Cvitić, Mirjana i Melita Milić, Julijana Petrović, Dijana Miloš, Danijel Cicudrić, Enio Dobrila, Sandi Šegota, Damir Dimitrijev, Dragan Radovanović. Žana Grbin proglašena je 1983. sportašicom godine, a ekipa plivačica perajama (Grbin, Antunović, Milić, Cvitić, Marinović) na prvenstvu Jugoslavije u Beogradu 1984. osvojila je drugo mjesto. Mlada Bojana Simić proglašena je 1995. najperspektivnijom sportašicom Istarske županije.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply