Limena glazba (puhački orkestri)

Limena glazba (puhački orkestri). Važan su čimbenik amaterskoga glazb. stvaralaštva Istre, djelujući desetljećima u mnogobrojnim mjestima. Od 1974. svake se godine u Istri u drugome gradu organizira Susret limenih glazbi, što je prilika za promoviranje te vrste muziciranja i predstavljanje izvođačkih dosega te međusobnu suradnju. L. g. njeguje raznovrstan repertoar, primjeren broju svirača i njihovim izvođačkim mogućnostima: koračnice, revijsku i film. glazbu, izvorne skladbe za puhačke orkestre i klasična djela. Sve su istar. limene glazbe više puta odlikovane i nagrađivane, a redovito nastupaju na grad. ulicama i trgovima te sudjeluju u svim važnijim prigodama, grad. blagdanima i sl. Od svih je najveći Puhački orkestar grada Pule.

L. g. Naša sloga iz Babića, osnovana 1913., bila je domaćinom prvoga Susreta limenih glazbi Istre, koje su pokrenuli Branko i Renato Pernić. Puhački orkestar Lovran osnovan je 1912., a među prvima se udaljio od standardnoga repertoara, uvrstivši u svoj program južnoamer. ritmove i big bend evergrine te upotrijebivši u izvedbama istar. nar. instrumente. Pihalni orkester Marezige osnovan je 1906. i otad neprekidno djeluje, a pri njemu djeluje glazb. škola, pa tako obrazovani mladi naraštaji postupno zauzimaju mjesta starijih, samoukih članova. God. 2000. taj je orkestar pokrenuo Međunarodni susret puhačkih orkestara.

Limena glazba Pazin osnovana pod nazivom Hrvatska glazba 1908. prestala je s radom između dvaju svj. ratova, a obnovljena je 1948. i otad djeluje bez prekida. Mladinski pihalni orkester Piran osnovan je 1981. na temeljima staroga grad. orkestra, koji je u tome gradu djelovao već sred. XIX. st. U rad orkestra uključeni su gotovo svi profesori piranske Glazbene škole, a u orkestru sviraju isključivo učenici i studenti. U Rovinju je s prekidima u gradu još od XIX. st. djelovalo nekoliko puhačkih orkestara. Limena glazba Rovinj neprekidno djeluje od 1996; za poboljšanje kvalitete njezina rada u gradu je otvoreno i Glazbeno učilište, koje promovira tu vrstu muziciranja među mladima i priprema buduće svirače za rad u orkestru. Glazbeno društvo »Spinčići« iz Kastva, u sklopu kojega je l. g., ugl. s mladim glazbenicima djeluje neprekidno od 1921. To društvo organizira Međunarodni festival puhačkih orkestara »Kastav«. U Istri također djeluju: Limena glazba Porečki delfini iz Poreča, u potpunosti sastavljena od svirača učeničkog uzrasta, Limena glazba »Matko Laginja« iz Svetog Lovreča, Limena glazba Zajednice Talijana iz Tara, Vižinade i Vodnjana, Mladinski Pihalni orkester Izola, Limena glazba Glazbenog društva Sokol iz Buzeta, Limena glazba Kaštelir-Labinci, Limena glazba Medulin i dr.

Audio


Os Pasaros do Brasil (Kees Vlak) - Limena glazba Pazin (snimljeno uživo u Pazinu 2003).

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Vezani članci

Marezige

Slučajna natuknica

Klapa Pinguentum