Fortis, Alberto

Fortis, Alberto, prirodoslovac i putopisac (Padova, 11.XI.1741. – Bologna, 21.X.1803.). Školovao se u Padovi i Rimu, a bio je član augustinskoga reda. Enciklopedističkoga prosvjetiteljskog duha, pokrenuo je časopise L’Europa Letteraria (1768–73) i Giornale Enciclopedico (1774–81). Osobito ga je zanimala geologija, ali bilježio je i druge činjenice važne za prirodoslovlje.

U Istri je boravio više puta, jer je po nalogu mletačkog Senata 1765.-91. često putovao u Dalmaciju, a morem se iz Venecije putovalo duž istarske obale. Osim prirode, folklora i gospodarstva, skupljao je podatke i o povijesti, običajima i kulturi stanovnika Istre i Dalmacije. U svojem najpoznatijem djelu, dvosveščanoj knjizi Viaggio in Dalmazia (Venezia 1774.), donosi mnogobrojne podatke o povijesti, etnografiji i folkloru, fizičkom zemljopisu, klimatologiji, geologiji, botanici i dr. kvarnerskih otoka i Dalmacije pod mletačkom vlašću. Na čestim putovanjima u Istru i Dalmaciju naučio je i nešto hrvatskog jezika, kojega je u duhu toga doba nazivao ilirskim.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

L. Pozzo-Balbi, L’Isola di Cherso, Roma 1934; Ž. Muljačić, Putovanja Alberta Fortisa u Istri, Radovi Centra JAZU u Zadru, 1978, 25; J. Bratulić, Alberto Fortis i njegov put po Dalmaciji, u: A. Fortis, Put po Dalmaciji, Zagreb 1984.

Slučajna natuknica

Edit