Anson

Anson, prvi opat samostana sv. Mihovila Arkanđela u Limskoj dragi (?, druga pol. X.st. - ?, prva pol. XI.st.). Benediktinac, svećenik iz kruga sv. Romualda, koji ga je postavio opatom 1001. i po čijim je pravilima stroge šutnje i kontemplacije zasigurno živio (kamaldolci).

Romuald je na dolasku u Limsku dragu prikupio monahe i kandidate iz Kranjske i Istre, te bi A. mogao biti rodom iz tih krajeva. Ime mu se još spominje u životopisu sv. Romualda, u njegovoj pratnji na odlasku iz Istre 1004. ili 1005. brodom u Italiju. Može se tek nagađati je li se prije odlaska odrekao opatske dužnosti i je li se poslije vratio u Istru, jer se u izvorima više ne spominje. Možda se među opatima kamaldolcima prikazanim na zidnim slikama crkve sv. Marije (iz 1041) nalazi i njegov lik. (Kloštar)


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Monasticon Illyricanum, rukopis (dio kodeksa Anecdota Illyrica), Muzej grada Šibenika; A. Pagnani, Vita di S. Romualdo, Sassoferrato 1927; I. Ostojić, Benediktinci u Hrvatskoj i ostalim našim krajevima, III, Split 1963; M. Baldini, O svetom Romualdu, Istarska Danica, 2002.